"Склонный к насилию, привыкший решать вопросы исключительно силой, жестокостью… Янукович усвоил в колонии одно очень важное правило. СМИ о "донецких" и Донбассе

Виктор Янукович вернулся с крымского рабочего отдыха и начал энергично перемещаться по стране. Киев-Донецк-Харьков - такова география отдохнувшего гаранта Конституции за последнюю неделю. Граждан Украины такая "охота к перемене мест" не радует. Толку в его минутных показушных появлениях на публике мало, зато много неудобств, создаваемых работой службы охраны.

Перекрыли

О том, как Янукович парализовал своим появлением Донецк, куда он прибыл по случаю Дня шахтера, написала в несколько строчек газета "Сегодня". "В Донецке на время проезда кортежа президента Виктора Януковича перекрыли движение по главной улице - Артема.

"Я такого еще не видел, чтобы по улице Артема хоть в футбол играй, - рассказал нам один из дончан. - Полностью стоят троллейбусы, невозможно ничем уехать на работу".


Аналогичная зачистка была проведена и в Харькове, куда президент приехал отметить юбилей освобождения города от немецко-фашистских захватчиков. "Масштабне свято за участю духових оркестрів з вісімнадцяти країн світу тривало на площі Свободи.- сообщает "Радио Свобода" .Сама площа була перекрита міліцейським кордоном та огорожею. Тому, щоб потрапити на свято, ветеранам війни довелося стояти в черзі, їх пропускали лише за спеціальними перепустками. А пересічні жителі Харкова за святом споглядали, стоячи за огорожею площі".

Портрет

"Радио Свобода" рассказывало о Викторе Януковиче не только в контексте его рабочих передвижений по стране. Медиа-ресурс решил обсудить с политическим психологом Екатериной Егоровой психологический портрет действующего президента.

"Янукович - цікавий персонаж для політично-кримінальної новели, для роману. У нього багата, складна, і я б сказала, гірка особистісна історія, і багато сюжетів у його житті передували президентському кріслу. Не дарма Януковича називають "українською Попелюшкою".

Він дуже рано втратив матір, а батько одружився на іншій жінці. У новій сімї були інші діти, тому ані мачуха, ані батько не хотіли знати маленького Віктора. Він жив з бабусею в страшній бідності, без іграшок, в халупі, до речі, в тій самій, що й сім'я батька. Маленьким Януковичем ніхто не займався. Він ріс без любові, без тепла, і цілком зрозуміло, що доволі швидко потрапив на вулицю.

Ця дитина попала рівно в те середовище, куди вела Віктора Федоровича логіка його дитинства. І недивно, що він зв'язався з поганою компанією і впродовж трьох років, досить юний тоді Янукович, двічі опинився у в'язниці.

Схильний до насильства, звичний вирішувати питання виключно силою, жорсткістю, керуючийся позицією "бий перший і нічого не бійся" Янукович засвоїв у колонії ще одне дуже важливе правило, що окрім сили треба бути ще й прагматичним.

Потрібно використовувати всі ті можливості, які дає тобі життя для того, щоб вижити, щоб вціліти, щоб добивається всього, що в твоїх силах. Не випадково, що в колонії він співпрацював з адміністрацією - це було вигідно. Не випадково, що він орієнтувався виключно на те, що принесе йому якусь користь.

Тому поєднання силових методів і прагматизму це важливі характеристики, які описують особистість Януковича.

З Януковичем важко домовлятися. З ним можна говорити про правила, але дуже складно змусити його дотримуватися цих правил. Бо Янукович дотримується тільки тих правила, які відповідають його особистісним інтересам, особистісним потребам. І якщо йому це вигідно, він буде це робити. Цими принципами він керується і в своїх внутрішньополітичних відносинах, і в зовнішньополітичних.

Тобто будь-який альянс, будь-який союз є лише тимчасовим і існуватиме до того часу, допоки допомагатиме йому вирішувати якісь завдання. Будь-які політики, і російські, і європейські не повинні мати ілюзій щодо того, що з ним можна мати договірні відносини. Це принципово важливо - на Віктора Федоровича покладатися не можна, тому що він діє виключно в інтересах Януковича".

Исходя из особенностей психологического портрета нынешнего президента, Екатерина Егорова попыталась спрогнозировать как будет вести себя глава государства на выборах-2015.

"Що стосується визнання поразок, то Янукович пояснює їх за рахунок впливу якихось ворогів, нехороших людей, зрадників. Зате перемоги вважає виключно власним досягненням.



Тому я думаю, що якщо на наступних виборах переможе хтось інший, Янукович не віддасть владу. Він використає будь-які засоби щоб зберегти її. Я навіть боюся описувати ті засоби, які він може застосувати.

Для нього віддати президенство - це особистісний крах. Це не просто болісне переживання, це справжня трагедія. Адже Янукович якийсь час назад стверджував, що президент повинен мати хоча б десять років для того, щоб змінити щось в країні.

Думаю, він або зважиться на найстрашніші засоби для збереження влади, або це буде для нього самознищенням. Я не можу собі уявити ситуацію, в якій він визнає поразку на демократичних виборах, і відправляється підстригати кущі троянд. Це неможливо".

Старые лица. Новые приобретения

Прошедшую неделю топ новостью для экономических СМИ стала продажа "Донбассэнерго". Новым миноритарным собственником структуры стал Игорь Гуменюк, который в 90-е годы был партнером Рината Ахметова по бизнесу."Переможцем конкурсу виявилась компанія з Донецька "Енергоінвест Холдинг".- пишет УНИАН . - До речі, те, що вона майже нікому не відома, не є дивиною – її зареєстрували лише 20 червня цього року. Але з того часу компанія встигла поміняти формального власника – якщо до 8 серпня акціями володіло ТОВ "Краснолиманське", то після - Energoinvest Holding з Нідерландів. Проте реальний власник компанії очевидно не мінявся. Одним з засновників ТОВ "Краснолиманське" є Ігор Гуменюк - досить відомий донецький бізнесмен (тут принагідно нагадати, що він очолював концерн "АРС", назва якого, нібито за легендою, розшифровується як "Алік, Рінат і Самсон"), був народним депутатом від правлячої нині Партії регіонів. Майже одразу після продажу "Донбасенерго" він заявив, що є мажоритарним акціонером Energoinvest Holding. Таким чином, саме цей представник донецької бізнес-еліти на сьогодні, за його ж словами, є повноправним власником контрольного ще недавно державного пакету акцій "Донбасенерго".



Звичайно, ТОВ "Краснолиманське", що працює на базі однієї з найбільших шахт країни "Краснолиманської" - це потужний актив, проте в умовах жорсткої структуризації вітчизняного бізнесу, в тому числі й встановлення неписаних правил, хто і на який шмат приватизаційного пирога може претендувати, перемога "Енергоінвест Холдингу" в конкурсі по придбанню такого енергоактиву як "Донбасенерго" видається трохи не казковою. І подальші події чомусь лише підсилюють це враження. На жаль, залишається не зовсім ясно, а що планує робити з цим активом без сумніву авторитетний у своєму краї бізнесмен, а також, чиї саме кошти будуть залучені для інвестування у "Донбасенерго".

Зачем же все-таки приобрел Гуменюк новый актив, у него лично попытался выяснить Forbes.ua. "У нас есть программы по строительству торговых центров... Но мы решили немного сдвинуть вектор. На ближайшие год-два, может, чуть больше, становится не таким интересным строительство торговых площадей, и поэтому было принято решение [участвовать в конкурсе]. Цену мы заплатили немаленькую. Плюс у нас же есть актив – ООО "Краснолиманское" – и есть проблемы со сбытом. Ну и что такое электроэнергия? Это ликвидный продаваемый продукт при любой более-менее стабильной ситуации".

Обзор подготовил Виктор КалашникоВ, "ОстроВ"

Присоединяйтесь к "ОстроВу" в Facebook, ВКонтакте, Twitter, чтобы быть в курсе последних новостей.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи