"Я начальника участка набрал, а он мне говорит: лучше б ты сдох, я сейчас приду, тебя добью" СМИ о "донецких" и Донбассе

Журналисты заинтересовались очередным местом отдыха президента Виктора Януковича за государственный счет. Речь идет о государственной даче "Синегора", расположенной в Карпатах.


За спиной Януковича

Уже сейчас из кармана налогоплательщиков на ее ремонт потрачено 235 млн.грн. О том – куда уходят эти деньги можно предположить лишь по такому эпизоду, о котором узнали СМИ, – ремонт одной беседки там обошелся в 24 млн.грн. Примечательно, что такой дорогой ремонт, проводился малоизвестной фирмой "УНР ПИБ" без какого либо тендера. О том, кто стоит за этой компанией попыталась узнать "Экономическая правда". Как пишет издание собственниками "УНР ПИБ" являются "дві людини з рівними частками у статутному фонді -Володимир Володимирович Простітов та Андрій Володимирович Бондарець".

При этом Бондарец был основателем ряда компаний и среди его партнеров в одной из них значился Вячеслав Кредисов.

"Кредісов є одним із співвласників такої собі донецької телерадіокомпанії "Надежда".

Разом з ним цією компанією, зокрема, володіють... екс-глава Донецької та Сумської обласних адміністрацій Володимир Щербань та його син Артем, депутат від Партії регіонів.

Володимир Щербань - персона досить відома. Людину, яку називали одним з найяскравіших представників стану кучмівських чиновників, після помаранчевої революції навіть розшукував Інтерпол. Однак зараз у нього все добре.

А його син Артем Щербань 2011 року був призначений фінансовим директором компанії "Укрнафта". Цим вітчизняним гігантом нафтогазової галузі володіють державний "Нафтогаз" і група "Приват" Ігоря Коломойського.

Однак, за розповідями інформованих джерел, Артем Щербань представляє не номінальних акціонерів компанії, а "сім'ю". Нібито його присутність в "Укрнафті" є одним з елементів грандіозної кампанії з "віджиму" Коломойського".

ЭП в своем материале обращает внимание и на еще один факт. 



"Іншим учасником ТРК "Надежда", разом з Щербанями та Кредісовим, є ТОВ "Ромсат інтегрейтед" з умовної групи телекомунікаційних компаній "Ромсат".

Фірми з цієї групи вигравали мільйонні тендери на поставку тюнерів для малозабезпечених громадян у рамках переходу України на цифрове телебачення.

"Українська правда" вже писала про фактичну монополію компанії "Зеонбуд" у сфері цифрового телебачення. Її, до речі, учасники ринку називають фірмою "на трьох" - Ріната Ахметова, Валерія Хорошковського та "сім'ї".

Еще об одних малоизвестных фирмах, которые получили от государства 1 миллиард 738 миллионов гривен на утепление садиков, школ и интернатов рассказала УП. Как и в предыдущем материале не обошлось без упоминания фамилии Янукович.



"Засновником донецького ТОВ "Содетель" (одна из трех фирм получивших деньги на утепление – "ОстроВ") є Олег Кубіцький, засновником київського ТОВ "Антіс трейд"(одна из трех фирм получивших деньги на утепление – "ОстроВ") – Антон Тарасенко. Одеське ТОВ "Стройінвест 2007"(одна из трех фирм получивших деньги на утепление – "ОстроВ") зареєстровано на Юлію Чернецьку.

Згадок в Інтернеті про цих людей майже немає. За адресами реєстрації ніхто не відчиняє, телефони офісів не відповідають. Явна ознака того, що маловідомі фірми – просто прикриття для когось більш відомого і впливового. Того, хто і отримав один мільярд сімсот мільйонів.

І цей загадковий "хтось", зрештою почав проглядатися. Луганські вчителі повідомили, що всі роботи по утепленню в їхній області ТОВ "Содетель" передало своєму підряднику – компанії "Карпатибудінвест".

Представник цієї фірми Сергій Єфименко підтвердив, що "Карпатибудівнест" справді отримало підряд від "Содетеля". Подробиці назвати відмовився. Пояснив, що через це матиме проблеми зі службою безпеки фірми. Які проблеми? Поклав слухавку.

Можливо, побоювання Єфименка небезпідставні. ТОВ "Карпатибудінвест" – власність народного депутата Юрія Іванющенка, більш відомого як Юра Єнакієвський. Контроль над цією компанією виданню "Forbes-Україна" особисто підтвердив бізнес-партнер Іванющенка – Іван Аврамов.

Іванющенко – давній друг президента Януковича і попри чутки про можливий конфлікт між друзями, почувається так само впевнено, як і раніше. Принаймні, його фірми продовжують вигравати тендери на сотні мільйонів гривень. "Наші гроші" порахували, що те ж "Карпатибудінвест" тільки за останні два місяці отримало державних замовлень на 115 мільйонів гривень.

Ще докази причетності Іванющенка до утеплення? Вони є.

Державні реєстратори надали нам історію витягів по компанії "Содетель". Два місяці тому довідку з Держреєстра по "Содетелю" брали представники фірми "Об’єднана вантажно-транспортна компанія".

Ця компанія має юридичну адресу: Донецька область, м. Єнакієве, вулиця Марата 1. Тут зареєстровано ціле кубло фірм, які контролюються Іванющенком, зокрема: ТОВ "УГК-2000", ЗАТ "Донбасхолдінг", ТОВ "ФК Лідер", та інші.

І це ще не все. Крім юридичної, "Об’єднана вантажно-транспортна компанія" має й фактичну адресу: м. Єнакієве, вулиця Трестівська 10.

За цією ж адресою розташоване державне об’єднання "Орджонікідзевугілля". Керівником автобази цього вугільного підприємства був свого часу Віктор Янукович. А головним технологом об’єднання нинішній міністр агропромислової політики Микола Присяжнюк. Друг Юрія Іванющенка.

Втім, коло причетних не обмежилося тільки єнакіївськими земляками Януковича. Згідно реєстраційних даних, ТОВ "Содетель" заснував в 2002-му році донецький підприємець Віктор Мігдісов.

Широкому загалу він став відомим нещодавно. Коли влаштував для своєї дружини показ мод на вертолітному майданчику президента, що на Парковій алеї в столиці. "Нє імєй сто рублєй, а імєй сто друзєй!" – відповів Віктор Мігдісов журналістці ТВі Анастасії Станко.

Вона спитала донецького бізнесмена, як йому вдалося організувати дефіле на цьому секретному об’єкті. "Партньори", – додав Мігдісов.

Партнер Віктора Мігдісова – Олександр Янукович. Для сина президента компанія Мігдісова Композит зносила будівлю управління інформації Донецької облдержадміністрації.

Після знесення на цьому місці – на проспекті Богдана Хмельницького 102 – син президента побудував бізнес-центр "Столичний". В якому, до речі, зареєстровані відомі фірми родини Януковичів: "Дім мисливця" та "Менеджмент ассетс корпорейшн" (МАКО).

"Ніколи не мав відношення до компанії "Содетель", – таку відповідь передав Віктор Мігдісов через свою секретарку. "Він був власником, але потім міг вийти зі складу", – відповідає колишній компаньйон Мігдісова донеччанин Анатолій Улезко. З 2006-го року, в компанії змінюються засновники. З цього часу вона починає активно вигравати тендери".

Но донецкая прописка еще не гарантия безопасности и безответственности. Правоохранительные органы завершили расследование уголовного дела бывшего владельца бывшего банка «Донетчина» (ныне Укрбизнесбанк) Павла Борулько. Об этом сообщил «Коммерсантъ».

«Служба безопасности Украины и Генпрокуратура закончили расследование дела по хищению 620 млн грн из Фонда гарантирования вкладов физлиц, организованного, по информации правоохранительных органов, сотрудниками трех банков, принадлежащих Павлу Борулько. На имущество 15 обвиняемых на сумму 280 млн грн удалось наложить арест, что довольно необычно для финансовых дел. Однако главный фигурант дела все еще в международном розыске».

«ГПУ утвердила обвинительный вывод и направила его в Шевченковский районный суд Киева. Досудебное следствие выявило, что "в 2009-2010 годах фактический собственник нескольких банков, злоупотребляя служебным положением, по предварительному сговору с обвиняемыми незаконно завладел госсредствами на сумму свыше 200 млн грн, которые предназначались для выплаты вкладчикам этих учреждений". Среди обвиняемых — должностные лица ликвидируемых учреждений — банков "Владимирский", "Европейский" и "Национальный стандарт", а также Павел Борулько, которого в СБУ назвали "собственником банков". Обвинение предъявлено группе банкиров: в Генпрокуратуре говорят о 9 лицах, в СБУ — о 15».

«На имущество обвиняемых на сумму 280 млн грн был наложен арест. "На счетах обвиняемых находится небольшая сумма, в основном средства уже выведены за рубеж. Однако было арестовано движимое и недвижимое имущество: дома, участки, квартиры, автомобили",— сообщил "Ъ" источник в СБУ. Юристы считают большой удачей то, что следствию удалось обнаружить активы на крупную сумму. "Обычно ликвидные активы найти нелегко. Как правило, чем дороже схема, тем детальнее она продумывается и тем сложнее ее выявить. Иногда для этого нужна политическая воля,— говорит управляющий партнер юрфирмы Jurimex Юрий Крайняк.— То ли участникам схемы не хватило времени, чтобы спрятать активы, то ли все дело было завязано на большом человеке, который внезапно потерял свое влияние", - сообщает издание.

Известно, что подозреваемый Павел Борулько находится в Белоруссии, генпрокуратура которой отказалась экстрадировать его, ссылаясь на то, что это может нанести ущерб безопасности страны. "Никаких данных о возможной выдаче Борулько в Украину у нас нет, как нет информации и о том, что Минск изменил свою позицию по этому вопросу",— заявили "Ъ" в генпрокуратуре. 

Безальтернативная альтернативная энергетика

О том, что в ближайшее время рынок альтернативной энергетики ожидают не лучшие времена, пишет ЭП. Условия работы на нем для инвесторов могут ухудшиться. Но не для всех. Как всегда, в выигрыше остается Ринат Ахметов.

"Всі ті, хто вкладають гроші в побудову вітряків, міні-ГЕС та інші види "альтернативки", знали, що з 2013 року умови отримання "зеленого тарифу" можуть погіршитися. І для того, щоб отримати бажаний "зелений тариф", доведеться витримувати жорстку норму - що велика частина комплектуючих та робіт мають бути вітчизняного походження. 30% для проектів, введених в експлуатацію після 1 січня 2013 року. 50% - після 1 січня 2014 року.

Ці вимоги до "місцевої складової" були внесені до закону "Про електроенергетику" у жовтні 2008 року. Тобто, ще на початку реалізації проектів в галузі відновлюваної енергетики девелопери та інвестори знали про наявність подібних вимог.

Однак інвестори сподівалися, що вдастся відстрочити введення драконівської норми щодо місцевої складової. Що вони встигнуть побудувати свої об'єкти, отримати надвисокий "зелений тариф", та лише після цього почнуть діяти жорсткі вимоги.

Але цього не сталося. 20 листопада Верховна рада затвердила законопроект №10183. Він зовсім не полегшує інвестиції в "альтернативку".

Якщо цей закон буде підписаний президентом, утвориться коло привілейованих "альтернативників", що використовують "зелений тариф" на найбільш вигідних умовах. Ними стануть Рінат Ахметов та Андрій Клюєв.

Перший з них - Ахметов - відкрито називає себе власником бізнесу, що виробляє електроенергію з вітру. Другий - Клюєв - всіляко відхрещується від своєї причетності до сонячних електростанцій. Проте ринок переконаний: це він.

Звісно, ЕП не має доказів, що саме Ахметов та Клюєв віддали наказ проштовхувати такий законопроект. Хоча автор документу депутат Ігор Глущенко вважається головним енергетичним лобістом Ріната Ахметова. Зокрема, створює найкращі умови роботи для Ахметова на ринку електроенергетики.

Але навіть якщо не простежувати зв'язки Глущенка з двома олігархами, останні мають бути дуже зацікавлені в прийнятті проекту №10183".

Углепром: большие и маленькие люди

Не чужд Ринат Ахметов и угольного рынка, лидером которого он был до недавнего времени. Но сейчас, как пишет "Укррудпром", ему придется потесниться. 



"Таким образом, в последние два года государство распределило 167 принадлежащих ему угледобывающих активов, главным образом, на две группы и приняло решение 81 из них отдать в концессию, а 67 — приватизировать. “Очевидно, что государству выгоднее более привлекательные активы передать в концессию, а менее перспективные — продать. А потенциальный инвестор, наоборот, заинтересован в покупке первых и получении на условиях концессии вторых, — констатирует старший аналитик по металлургии ИГ “Арт-Капитал” Дмитрий Ленда. — Однако характер произведенного разделения отражает не столько интересы государства и отрасли, сколько интересы приближенных к власти потенциальных инвесторов”.

К числу этих инвесторов прежде всего следует отнести Рината Ахметова, собственника холдинга “СКМ”, и Александра Януковича, владельца Ассоциации “Финансовых, промышленных и торговых предприятий “Донбасский расчетно-финансовый центр” (ДРФЦ). И именно между ними, по мнению Куксина, пройдет главная линия борьбы за самые привлекательные угольные госкомпании.

До недавнего времени несомненным лидером угольного рынка являлась одна из компаний СКМ — ООО “ДТЭК”. В его состав входят, в частности, ПАО “ДТЭК Павлоградуголь”, ПАО “ДТЭК Шахта Комсомолец Донбасса”, ООО “ДТЭК Ровенькиантрацит”, ООО “ДТЭК Свердловантрацит” и ООО “ДТЭК Добропольеуголь”, на долю которых приходится 47,3% общего объема угледобычи страны.

Однако с апреля 2011 года активным участником этого рынка стал ДРФЦ, специализирующийся преимущественно на обогащении угля. Сейчас компания владеет 74,18% уставного фонда ПАО “Центральная обогатительная фабрика (ЦОФ) “Комсомольская”, более 70% акций ПАО “ЦОФ “Россия” и столько же — ПАО “ЦОФ “Украина”, а также контрольными пакетами акций ООО “Донбассуглепереработка”, ОАО “Калининская ЦОФ”, ООО “Донбасский обогатительный комбинат” и ООО “Востокуглемаш”. Кроме того, под контролем ДРФЦ находятся ПАО “ЦОФ “Узловская” и ПАО “Горно-обогатительная фабрика “Красная звезда”.

А пока большие дяди делят угольный пирог, маленькие люди, каждый день, рискуя своими жизнями, лезут в шахту. Часто – это заканчивается для них плачевно. "Радио Свобода" рассказало историю травмировавшегося на шахте "Покровская" (которая принадлежит олиграху Виктору Нусенкису) горняка. 



"Красноармійськ – це місто з населенням у 65 тисяч людей, де шахта є містоутворюючим підприємством. Саме тому гірники часто погоджуються на умови адміністрації та оформляють свої виробничі травми, як побутові. Адже вони не хочуть втратитироботу. 

Однак 30-річний слюсар Віктор Гриценко має двох маленьких дочок та дружину у декретній відпустці, яких треба забезпечувати. А зараз він не в змозі працювати і сам потребує по 200 гривень на день на медикаменти та різні процедури. 

"Травмувало в шахті. Удар – і я втратив свідомість. Коли прийшов до тями, мені було погано, нудило, щось із хребтом. Трошки посидів, дійшов до пересипу. Телефон прямо в шахті. Я начальника дільниці набрав, а він мені каже: краще б ти здох, я зараз прийду, тебе доб’ю. Прийшов представник профспілки, який відмовляв мене йти в медпункт і казав, що мене звільнять", – розповідає Гриценко. 

Лікарі зафіксували наявність струсу головного мозку та пошкодження спинного. З цими травмами і пов’язане порушення мовлення Гриценка, яке, як сподіваються медики, з часом пройде".



Обзор подготовил Виктор Калашников, "ОстроВ"

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи