Ексклюзивне інтерв’ю Прем’єр-міністра України Віктора Януковича керівникові Київського бюро Рад

- Почнемо з демократичних стандартів. На недавній зустрічі з заступником держсекретаря США Стівеном Пайфером ви обговорювали питання можливості проведення в Україні чесних і прозорих виборів. Чи Україна має шанс цього року справді продемонструвати світові, що вона може провести демократичні вибори, що люди в Україні мають можливість вільного вибору?

- Я впевнений в тому, що Україна будує незалежну демократичну державу. І всі ознаки такої держави уже сьогодні Україна має. Я вважаю себе патріотом нашої країни. А тому переконаний – держава завжди повинна мати чисте обличчя, бо це обличчя всіх громадян, які живуть на цій землі. Себто, 48 мільйонів людей не повинні відповідати за чиїсь помилки: будь це помилки якоїсь окремої партії чи групи політиків, які нехтують інтересами держави, що впливає на ставлення світу до України. Тобто, відповідаючи на це запитання, я сказав би так – ми самі, всередині держави повинні домовитися між собою, як разом тут жити. І перш за все, ми повинні з повагою ставитися одне до одного, до загальнолюдських вартостей. Бо якщо ми хочемо, щоб нас поважав світ, ми мусимо спочатку навчитися поважати самих себе, один одного. Адже держава – це як маленька сім”я. Якщо це сильна сім”я, то діти в ній нагодовані, і мати весела, і батька шанують, і сусіди таку сім”ю поважають. А український народ завжди був мудрий і мудрості вистачить нам також тепер. У цей складний час ми зуміємо всередині держави домовитися, як нам жити разом, щоб не роз”єднуватися, не ділитися, не ворогувати між собою.

- Ви сказали, люди домовляться. Але, мабуть домовляться не лише про те, кого але і що вибирати. Вибирати схід чи захід? Ось зараз, коли ратифікована угода про ЄЕП... Українці теж стоять перед непростим вибором. Адже, наприклад, візьмемо інтеграцію України в СОТ. Україна просунулася далеко вперед до дорозі в СОТ, і випереджає в цьому процесі Росію. А тепер, коли де-юре ЄЕП існує, треба зупинятися і чекати Росію. Чи це логічно? Чи не зводиться нанівець колосальна праця українських політиків і дипломатів?

- Немає таких приладів, які вимірювали б швидкість інтеграції, в тім числі й до СОТ.І тому треба слухати фахових експертів, що вони скажуть, яким чином вплине на нашу економіку вступ України до СОТ і як це відіб”ється на відносинах України з Росією. Що робитиме Росія, якщо Україна буде членом СОТ, а вона - ні ? Чи, н навпаки – що буде робити Україна, якщо Росія скоріше вступить до СОТ. Ми повинні зважати на це, бо товарообіг в 20 мільярдів доларів – це дуже серйозно. Це показник дуже тісних взаємовідносин з Росією – економічних, корпоративних, науково-технологічних... І жартувати з цим ніхто нікому не дозволить. Тут треба брати в радники розум. А розум підказує – ми повинні діяти синхронно. Україна і Росія знаходиться приблизно на одному рівні інтеграції в СОТ і йдемо ми однаковим темпом. Ми дивимося на Росію,а Росія дивиться на нас. І як партнери ми зацікавлені, щоб нас хтось не обігнав на якомусь повороті чи віражі. І тут усе мусить бути прозорим, має бути взаємоповага. Ми повинні діяти спільно, не протиставлятися одне одному, а об”єднувати зусилля. Це означає гармонізувати відносини на умовах СОТ, планувати усі подальші кроки на умовах СОТ і т.д. Тобто, ми приречені інтегруватися в світовий економічний простір, коли йдемо плече в плече. Нема сьогодні іншого шляху. Бо якщо хтось один відірветься – обов”язково постраждає інший.

- А ви вірите, що Росія може ставитися до України так само по-джентльменськи, як Україна в даному випадку ставиться до Росії?

- Ми завжди підкреслюємо, що зацікавлені в синхронних рухах. І коли заходить мова про ЄЕП, то, перш за все, діємо, виходячи з економічного інтересу : якщо нам це вигідно, ми рухаємося в тому напрямі, якщо ні – відмовляємося. Тут грає виключно економічний інтерес України. Так само і в ставленні до Європейського Союзу як стратегічного партнера. Ми кажемо сьогодні, що наша стратегічна мета – підняти рівень життя українців до європейського рівня. А скажіть, будь ласка, чи не однаково українцеві, який і так живе в Європі ( бо Україна – європейська держава) чи не однаково йому, якщо він житиме добре, є Україна членом ЄС чи ні? Якщо рівень життя відповідав би європейському стандартові, то не мало б значення : є ми членами Євросоюзу чи не входимо до нього. З іншого боку, подивіться на структуру ЄС, в яку влилися тепер нові країни. Там теж не так усе просто. Є багаті – Німеччина, Франція, Великобританія. Є бідні, яких уже називають територією класу Б. То чи не краще нам збудувати, образно кажучи, Брюссель десь у Донецьку чи Львові, аніж їхати до цієї європейської столиці в вагоні третього класу? Конкретно кажучи, ми повинні підняти рівень життя наших громадян, побудувати надійну систему безпеки, закласти надійні фундаменти громадянського суспільства... Словом, мусимо мати європейський стандарт у себе в вдома. Звісно, тут треба бути реалістом - для цього треба дуже багато зробити і дуже наполегливо працювати. І для цього маємо мати час. А також - системний підхід, і розуміння важливості поставленої мети. Але найголовніше – ми повинні зберегти гідність народу, гідність нації. Усе, що ми маємо, – наше. Ми цього нікому не віддамо. І ми до свого маємо навчитися ставитися дуже бережно. І я впевнений – Європа лише тоді побачить Україну, коли Україна збудує у себе Європу.

- Пане Прем”єр, відносини України з Заходом багато хто розглядає через призму Чорнобиля. Мовляв, а пам”ятаєте, коли Захід наполягав на закритті Чорнобильської атомної, як багато він тоді обіцяв Україні. І нічого не дав. Я чула, що Україна очікує кредиту від Заходу на суму 1,5 мільярда доларів на добудову енергопотужностей .При цьому з цих грошей треба обов”язково віддати на оплату західних консультантів аж 700 мільйонів доларів. Скажіть, хіба Україна не має своїх кваліфікованих фахівців, що мусить давати заробляти чужим? І чи Україна не має нині можливості самостійно добудувати Хмельницьку та Рівненську атомні електростанції, щоб не брати кредит на таких невигідних умовах?

- Ви дуже досвідчена людина і майже відповіли на це питання. Я лише додам : коли наші експерти порахували, що нам більш вигідно - взяти такий великий кредит, який потім треба буде дуже довго відробляти чи знайти всередині країни резервні кошти, і добудувати станції самим -, то ми таки вирішили обійтися своїми силами. Ми випрацювали відповідний механізм, який уже діє. За рахунок чого нам розвивати енергетичну систему? Зараз треба будувати системи перетоків електроенергії : трансформаторні підстанції, лінії електропередач і так далі. Ми повинні оптимізувати розподільчу мережу в державі таким чином, щоб вона була найбільш вигідною для всіх. Тільки тоді, коли держава зреалізує енергетичну стратегію, в якій буде передбачена приватизація генеруючи компаній, частини електромереж, тоді буде розвантаження тарифу. Тобто, держава зможе не брати на себе завеликі зобов”язання . Хоча тариф сьогодні в Україні і так один з найнижчих у Європі. А це означає, що ми маємо резерви. Хоча, знаємо, критикують владу за, мовляв, високі тарифи. Так уже повелося – що не робила б влада – завжди знайдеться за що її критикувати. Але цієї критики не треба боятися. До неї треба прислухатися, її треба враховувати, бо в критиці часто є доля правди.

- Коли можна очікувати пуску додаткових потужностей Хмельницької та Рівненської атомних станцій? За рік, за два?

- У нас ставлення до цих об”єктів дуже принципове тому, що цього потребує народ. Це справа нашої гідності – гідності усього народу – показати, на що ми спроможні. Ми вже в серпні-вересні запустимо нові потужності і не лише забезпечимо повністю усі потреби України в електроенергії, а й матимемо надлишок, який будемо експортувати. Лише дуже розвинуті держави мають такі можливості. І це буде дуже сприяти енергетичній незалежності держави. У такий спосіб ми будемо генерувати електроенергію на території держави, наші люди будуть зайняті в цьому виробництві ( бо це додаткові робочі місця),і ми будемо продавати готовий продукт – електроенергію. Це архі- важливо. Це потужний соціальний і політичний чинник держави.

- Зараз багато говорять про Ірак. І не лише про військову присутність там України, а й про можливість для українських фірм заробити в Іраку. Чи є вже якісь конкретні домовленості з цього приводу. На якій стадії знаходиться, так би мовити, уся справа?

- Ми до цього питання ставимося дуже обережно. По-перше, я впевнений : поки не буде порядку в Іраку, ми не маємо права ризикувати своїми громадянами, їхнім життям. А ризик – величезний. Сьогодні ми стоїмо перед дуже важливим рішенням – треба щоб ООН негайно брала це питання під свій контроль. І щоб ООН сьогодні, умовно кажучи, домовлялася з громадянами Іраку. Цей процес мусить вже починатися. Треба зупинити протистояння. І лише тоді, коли буде знайдено порозуміння і коли будуть підписані домовленості, необхідно поступово відновлювати життя в цій країні. І тут Україна зможе і допомогти Іракові, і заробити в там. Тобто, ми в цьому будемо зацікавлені. А зараз мова йде насамперед про наведення порядку.

- Коли говорять про ваш уряд, то згадують про те, що досягнуто рівня економічного зростання, показник якого один з найвищих в Європі. Чому ж середній українець і досі не відчув цього зростання на своєму житті?

- Існують економічні закони і їх взаємозв”язок з соціальними зрушеннями. І змінити ці закони неможливо. Це закон життя – спочатку ти заробляєш багато грошей і лише після цього можеш будувати собі хату. А не навпаки. Не буває так, що ти щойно почав щось робити, і гроші тут же посипалися, як з мішка. Тому ми розпочали дуже динамічне економічне зростання. Це дійсно відбулося за рахунок реформування економіки, за рахунок сприятливих умов на світових ринках і за рахунок того, що сьогодні в усіх у нас є велике бажання краще жити. Тому, об”єднавши зусилля, використовуючи ті можливості, які сьогодні є в державі, ми будемо і далі нарощувати наші економічні здобутки. Темпи економічного зростання сьогодні такі, що їх важко витримати але, як показав час, таку можливість ми маємо.

- З ваших слів видно, що маєте дуже амбітні цілі. Чи коаліційний уряд – це зручний механізм для їх реалізації? Може все –таки простіше працювати з однодумцями, з однією командою?

- Є в цих питаннях оптимальний підхід. Поруч з лідерами завжди повинні бути виконавці, які якісно працюють, виконуючи свої обов”язки. Об”єднання зусиль лідерів, виконавців, науковців – це і є команда. І коли мені кажуть, слухайте, у вас є недоліки. Я відповідаю – нема людей святих, людей без недоліків. Але сила – в єдності. Сила – в цілеспрямованості. І сила – в командних діях. І коли об”єднаються зусилля багатьох людей і коли є бажання працювати - завжди приходить успіх.

- Ми говоримо про коаліції. Коаліційні уряди працюють успішно в багатьох країнах рівно ж, як в багатьох країнах вони падали з причин розбрату. Вас у березні потужно підтримала парламентська коаліція, коли затверджувалася програма уряду. Зараз у цій коаліції з”явилося багато дрібних центрів, багато претендентів на булаву. Як ви будете працювати з коаліцією далі – вживатимете жорстких заходів для консолідації чи дасте усім вільну руку – нехай, мовляв, кожен робить, що вважає за потрібне?

- Кожен має право вибору. Кожен політик і кожна політична сила. Я ж завжди казав – сила в розумі. Я в житті, знаєте, багато чого бачив. Усе, що зараз діється в парламенті, нехай лишається на совісті кожного учасника цього процесу. Кожен повинен розуміти, що він бере на себе відповідальність при прийнятті того чи іншого рішення. І я вірю в те, що розум переможе. Я вірю в те, що мине політиканство і залишиться виваженість у політиці, яка йтиме на користь державі і суспільству. Я в це вірю.

- Про вас говорять як про людину дуже жорстку. І разом з тим, хоч ви це і не афішуєте, відомо, що ви чоловік дуже релігійний. Як вживаються в одній людині такі протилежні риси – сувора жорсткість і глибока віра в Бога? Християнство, як відомо, не вчить жорсткості. Воно каже : коли тебе вдарять у ліву щоку – підстав праву. А в житті ви підставляєте щоку чи відповідаєте в інший спосіб?

- У залежності від обставин, у яких це буває. Найбільш боляче, коли б”ють свої. Мені не страшні удари суперників. У різні часи я по-різному відповідав на виклики. А що стосується своїх, то удари від них – дуже болючі. Я їх дуже болісно переношу. Я до цього ніколи не звикну. І коли щось хтось про когось каже, завжди повинен, перш за все, подивитися на себе. Коли хтось бере на себе сміливість когось ображати, я завжди відповідаю – нехай Бог йому буде суддею. Я ж відповідати звик не словами, а справами. Я не любив нікому лізти в душу і не люблю, коли хтось лізе в душу мені . І ніколи не поважав людей, які це роблять.

- Вас мало знають українці, про вас мало пишуть. Ви рідко зустрічаєтеся з журналістами. Чому ви не займаєтеся свої іміджем?

- Ви, журналісти, фахівці. Це ваша робота – робити комусь імідж чи нищити його. А в нас є інша робота.

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи