Инвестпроекты на полмиллиарда гривен профинансировала программа ЕС FinancEast на Донбассе

В грудні 2019 року в Україні стартувала програма “FinancEast”, що відновлює фінансування інвестиційних проєктів мікро-, малих та середніх підприємств (далі – ММСП) на підконтрольних Уряду України територіях Донецької та Луганської областей.

Програма передбачає відшкодування до 50% вартості інвестицій ММСП, пов’язаних з придбанням у лізинг або у кредит сільськогосподарської техніки, обладнання, транспортних засобів тощо, або з монтажем, будівництвом чи реконструкцією приміщень.

«Донецька та Луганська області нині як ніколи потребують допомоги та інвестицій для сталого економічного та соціального відновлення, – говорить Посол ЄС Матті Маасікас, голова Представництва ЄС в Україні. – Вже є хороший старт: з початку року програма FinancEast в межах EU4Business профінансувала майже 120 інвестиційних проєктів мікро- та малих підприємств».

Станом на липень 2020 року в рамках програми було профінансовано 118 інвестиційних проєктів ММСП загальною вартістю 512,7 млн гривень. В рамках зазначених проєктів Європейським Союзом на користь ММСП було надано кошти Фінансової підтримки в розмірі 209,1 млн гривень у вигляді субсидій та компенсацій на відшкодування вартості інвестицій.

Частка інвестиційних проєктів ММСП з Луганської області в загальному обсязі склала 58%, а із Донецької – 42%.

Програма FinancEast реалізується Фондом розвитку підприємництва в межах проекту «Підтримка Європейського Союзу для Сходу України» та ініціативи EU4Business. Головними партнерами програми є ТОВ «ОТП Лізинг», АТ «Ощадбанк» та «Укргазбанк».

«Ми усвідомлюємо, наскільки важливим є економічне зростання у регіоні Донбасу, – говорить Андрій Мартем’янов, координатор програми FinancEast. – Підконтрольні уряду України території Донецької та Луганської областей зазнали значних економічних втрат, тож нашою ціллю є відновлення інвестиційної привабливості зазначених регіонів. Саме з цією метою ми ініціювали реалізацію програми FinancEast. Кількість отриманих нами заявок та вже профінансованих інвестиційних проєктів ММСП свідчить про те, що за перші місяці дії програми вона стала важливою складовою процесу відновлення економічного розвитку Донбасу».

Якщо подивитися на статистику програми, то можна побачити, що переважна частина ММСП, а саме 90%, займаються сільськогосподарським виробництвом. На кошти, залучені в рамках програми, з квітня 2020 року усі ММСП придбали 96 одниць різноманітної техніки та транспортних засобів, серед яких трактори, комбайни, жниварки, обприскувачі, навантажувачі та інша с/г техніка. Це дало великий поштовх для розвитку цих підпрємств навіть на фоні економічних негараздів, викликаних пандемією COVID-19. Ажде карантин - не причина ставити на паузу посівну та жнива.

“Вендемія” ― невелике фермерське господарство з Донеччини, що успішно скористалося перевагами програми FinancEast з підтримки інвестиційних проєктів ММСП в рамках ініціативи ЄС EU4Business.

Дізнавшись про програму FinancEast через банк-партнер

Ощадбанк , підприємство подало заявку на фінансування свого проєкту з купівлі трактору англійського виробництва і, будучи мікропідприємством, не лише отримало змогу на ринкових умовах профінансувати свій проєкт з придбання потужної сільськогосподарської техніки, а ще й отримало від ЄС фінансову підтримку на компенсацію 50% вартості придбаної техніки. Ефективні інвестиції дозволили “Вендемії” розширити своє господарство, збільшивши площу посівних земель.

Більше деталей ― у відео.

Ще одне ММСП проєкт якого було реалізовано завдяки програмі FinancEast, - сільське господарство з Луганщини «Альтаїр», що вже 25 років вирощує зернові та олійні культури. Також звернувшись до «Ощадбанку», підприємство оформило заявку на фінансування інвестиційного проєкту з придбання потужного трактора. Завдяки придбаній техніці, половину вартості якої було компенсовано за рахунок коштів отриманої фінансової підтримки ЄС, господарство втричі ефективніше провело посівну, що, переконані в “Альтаїрі”, неодмінно дасть про себе знати ще й у період жнив.

Дивіться відео-інтерв’ю з керівником цього підприємства.

На сході України, окрім сільського господарства, ММСП здійснюють господарську діяльність й в інших галузях. До прикладу, тут займаються такими видами діяльності як:

- виробництво тари з пластмаси;

- транспортні перевезення та оброблення вантажів;

- технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів;

- оптова торгівля продуктами харчування;

- будівництво комунікацій тощо.

Такі підприємства також скористалися перевагами програми FinancEast, серед яких своїм досвідом діляться наступні.

«Сєвєродонецьк А-Пласт» – це компанія із Луганської області, що виробляє пластикові вироби для харчової та хімічної промисловості. Після прийняття рішення взяти участь у програмі компанією було подано заявку до Ощадбанк із проєктом на придбання виробничого обладнання у вигляді вертикально-фрезерного центру. Тепер це обладнання допомагає не лише якісно ремонтувати прес-форми, а й виготовляти їх. Це також дозволило підприємству розширити можливості у виготовленні пластикових та металевих виробів.

В рамках програми FinancEast компанія «Сєвєродонецьк А-Пласт» отримала від ЄС часткову компенсацію вартості придбаного обладнання в розмірі 50% (без ПДВ). У компанії переконані, що завдяки програмі FinancEast малий та середній бізнес тепер має можливість отримати реальну допомогу для розвитку підприємств на сході України.

«Рубіжанська панчішна мануфактура» – одне з перших підприємств, яке скористалось перевагами програми ЄС з підтримки інвестиційних проєктів ММСП FinancEast. Компанія з міста Рубіжного Луганської області виготовляє панчішно-шкарпеткові вироби, які вирізняються яскравим дизайном та високою якістю. Дізнавшись про програму FinancEast через банк-партнер «Ощадбанк», компанія подала заявку з проєктом на придбання виробничого обладнання у вигляді шести в’язальних машин італійського виробництва. Завдяки отриманій фінансовій підтримці ЄС на відшкодування вартості придбаного обладнання в розмірі 50% від його вартості «Рубіжанська панчішна мануфактура» змогла заощадити кошти та вивести своє виробництво на новий рівень. Це дозволить компанії створювати більш якісну та конкурентоспроможну продукцію.

Зараз у планах підприємства – збільшення виробництва на 10% та вихід на європейський ринок.

Програма розпочалася зовсім нещодавно, але через високий попит на неї з боку підприємців сходу України, всі кошти, виділені Євросоюзом вже затверджені для фінансування інвестиційних проєктів ММСП і працюють на економіку України. Стосовно додаткового фінансування в рамках програми FinancEast, ми отримали такий коментар Валерія Майбороди, уповноваженого представника Фонду розвитку підприємництва: "це залежатиме від оцінки результатів програми, які будуть проаналізовані представниками KfW та Європейського Союзу. Попередні результати реалізації програми дають підстави сподіватися на її продовження. Але остаточне рішення – за Європейським Союзом".

Більш детально з умовами та новинами програми можна ознайомитися на сайті.

Статьи

Мир
19.03.2024
05:50

«Пока мы не победим окончательно, устанавливать такую зону было бы преждевременно». Российские СМИ об Украине

"Какое же это потрясающее чувство, когда тебе не стыдно за свою страну. Не потому, что твоя Родина всегда и во всем лучшая. Вовсе не во всем и далеко не всегда. А потому что после сокрушительного поражения в холодной войне Россия отказалась принять...
Донбасс
17.03.2024
19:51

Выборы в "ДНР": "наблюдатели" с автоматами, пляски донецкого "мэра" и "геополитик" из Италии. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса изо всех пытались продемонстрировать, что выборы президента чужой страны на аннексированных территориях Украины проходят, законно, прозрачно и честно. При этом зачастую левая рука не знала, что делает...
Страна
16.03.2024
14:16

Выплаты переселенцам: кто останется без помощи

С 1 марта в Украине изменился подход к предоставлению государственных выплат внутренне перемещенным лицам. В результате – ежемесячных пособий лишились около миллиона украинцев.
Все статьи