Депутаты попросили премьера не усугублять проблемы переселенцев-должников

Правительство приняло постановление, позволяющее банкам передавать проблемные кредиты вынужденных переселенцев третьим лицам. Депутаты обратились к премьеру с просьбой не усугублять и без того тяжелое положение людей, пострадавших из-за оккупации. Соответствующее письмо написали премьеру Д. Шмыгалю и вице-премьеру А. Резникову члены парламентского комитета по вопросам прав человека, деоккупации и реинтеграции временно оккупированных территорий Руслан Горбенко (СН), Алексей Кузнєцов (СН) и Максим Ткаченко (СН).

"Незважаючи на шестирічну окупацію частини Донецької та Луганської областей, досі не вирішені питання стягнення українськими державними банками кредитів, що були залучені фізичними та юридичними особами до початку військових дій на територіях, які згодом були окуповані… До теперішнього часу не вживалися практичні кроки і системні дії, які передбачають списання або відстрочення сплати боргу по таких кредитах до припинення окупації. Позбавлення осіб, які втратили майно та бізнес або не мають можливості ними користуватися в результаті окупації, кредитного тягаря необхідно для збалансування ситуації, у якій опинилися жертви збройного конфлікту на Сході України", - констатируют депутаты.

В то же время, они отмечают, что "15 квітня 2020 р. Кабінетом Міністрів України було ухвалено Постанову №281 «Про затвердження критеріїв та умов визначення банками, в яких державі належить 75 і більше відсотків статутного капіталу, заходів з управління проблемними активами». В цілому, ця постанова є прогресивною та своєчасною, оскільки дозволяє державним банкам гнучкіше підходити до роботи з проблемною заборгованістю та буде сприяти покращенню балансів державних банків. Але занепокоєння викликає те, що у Постанові №281 не передбачені заходи щодо захисту та підтримки фізичних та юридичних осіб позичальників та поручителів з тимчасово окупованих територій. Непогашення кредитів такими особами сталося через втрату джерел доходу, доступу до майна та можливості ведення діяльності через окупацію".

"Надаючи право іншим особам придбавати борг, державні банки наражатимуть осіб, які опинилися у скрутному становищі через окупацію та були позбавлені свого майна та джерел доходу, на активне стягнення з них боргу, яке у більшості випадків здійснюється колекторськими компаніями у способи, не передбачені (частіше – заборонені) чинним законодавством України" – подчеркивают законодатели.

В связи с этим, депутаты просят премьера и вице-премьера "ініціювати внесення змін до пункту 7 Постанови Кабінету Міністрів України від 15.04.2020 року №281 шляхом доповнення його абзацом 5 у наступній редакції: «Без згоди боржника забороняється продаж боргу/відступлення права вимоги до боржника/контрагента за кредитними договорами та договорами позики із внутрішньо переміщеними особами, а також фізичними особами- підприємцями та юридичними особами, податковою адресою яких станом на 14.04.2014 р. була тимчасово окупована територія, територія проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях».

Депутаты также отмечают, что ранее ими был подготовлен проект Закона «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань» від 29.10.2019 р. №2329, яким, серед іншого, передбачено, що «уступка (продаж, передання) прав вимоги за кредитними договорами та договорами позики із внутрішньо переміщеними особами без згоди боржника забороняється».

"Нажаль, розгляд цього законопроекту рухається дуже повільно через карантинні заходи та обмеження роботи Верховної Ради України", - отметили депутаты и попросили руководителей правительства поддержать этот законопроект.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи