На Тернопільщині 1771 осіб хворих на туберкульоз



На Тернопільщині обговорили питання профілактики та боротьби з туберкульозом в Тернопільській області, приуроченій Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської ОДА.


 Щороку спеціалісти виявляють у світі від 7 до 10 млн.  хворих, за той же період помирає 2,5-3 мільйони. Загальна кількість хворих становить 50-60  мільйонів.  Туберкульоз займає  перше  місце  в  структурі  смертності  від інфекційних та паразитарних хвороб і становить понад 80 відсотків.
Проблема є актуальною і сьогодні, хоч цьогоріч спостерігається  тенденція до зменшення захворюваності як в Україні, так і  в
Тернопільській області.
Заступник начальника головного управління охорони здоров’я ОДА Михайло Буртняк проаналізував причини виникнення проблеми, визначив шляхи її подолання, звернув увагу присутніх на те, що активними в подоланні проблеми мають бути не тільки лікарі, а й громадяни.
До речі, в нашій країні і в області зокрема прийняті і діють  загальнодержавна та обласна програми протидії  захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках.
Заступник головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру з лікувальної роботи Оксана Градова зазначила, що за 2009 рік в
Тернопільській області зареєстровано  614 випадків захворювання на активний туберкульоз, проти 656 випадків за 2008 рік. Захворюваність активними формами туберкульозу в області  у 2009 році становить 56,3 на 100 тис. нас. (по Україні – 72,7).
Негативною утримується динаміка захворюваності серед підлітків. У звітному періоді зареєстровано 19 випадків захворювання на туберкульоз підлітків 15-17 років, з них 11 осіб (57,9%) проживають у сільській місцевості.  
По Тернопільській області станом на 1.01.2010 року контингент хворих на всі форми активного туберкульозу складає 1771 осіб, або 162,5 на 100 тис. нас.( 2008 рік-166,2 на 100 тис. нас.) Від активного туберкульозу за 2009 рік в області померло 90 хворих проти 96 за 2008 рік.
Загалом епідеміологічна ситуація з туберкульозу в Тернопільській області стабілізувалась, але насторожує ряд негативних показників: ріст захворюваності на туберкульоз дитей  та підлітків; значний відсоток деструктивних форм легеневого туберкульозу; відсутність кабінетів ДОТС-терапії;  незадовільне використання санаторного етапу лікування.
Тому необхідно активізувати роботу з фтизіатрами в районах, регулярно проводити інспекторські та кураторські виїзди з метою оцінки та контролю за виконанням протитуберкульозних заходів; організувати жорсткий контроль на всіх рівнях за проведенням стандартизованого і контрольованого лікування хворих на туберкульоз; створити кабінети ДОТС-терапії на базі закладів загально-лікарняної мережі, згідно наказу головного управління охорони здоров’я  від 15.01.2010 року;  районним фтизіатрам покращити роботу з направлення хворих на санаторне лікування.

Статьи

Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Луганск
20.04.2024
19:37

"Эта война не похожа ни на одну другую": Украина продолжает нарабатывать опыт психологической поддержки раненых и вернувшихся из плена

"Честно говоря, мне не хочется снова обо всем этом вспоминать... Да, я признаю, что нуждаюсь в помощи психолога. Но сейчас мне ее не предоставляют"
Все статьи