На Тернопільщині 1771 осіб хворих на туберкульоз



На Тернопільщині обговорили питання профілактики та боротьби з туберкульозом в Тернопільській області, приуроченій Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської ОДА.


 Щороку спеціалісти виявляють у світі від 7 до 10 млн.  хворих, за той же період помирає 2,5-3 мільйони. Загальна кількість хворих становить 50-60  мільйонів.  Туберкульоз займає  перше  місце  в  структурі  смертності  від інфекційних та паразитарних хвороб і становить понад 80 відсотків.
Проблема є актуальною і сьогодні, хоч цьогоріч спостерігається  тенденція до зменшення захворюваності як в Україні, так і  в
Тернопільській області.
Заступник начальника головного управління охорони здоров’я ОДА Михайло Буртняк проаналізував причини виникнення проблеми, визначив шляхи її подолання, звернув увагу присутніх на те, що активними в подоланні проблеми мають бути не тільки лікарі, а й громадяни.
До речі, в нашій країні і в області зокрема прийняті і діють  загальнодержавна та обласна програми протидії  захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках.
Заступник головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру з лікувальної роботи Оксана Градова зазначила, що за 2009 рік в
Тернопільській області зареєстровано  614 випадків захворювання на активний туберкульоз, проти 656 випадків за 2008 рік. Захворюваність активними формами туберкульозу в області  у 2009 році становить 56,3 на 100 тис. нас. (по Україні – 72,7).
Негативною утримується динаміка захворюваності серед підлітків. У звітному періоді зареєстровано 19 випадків захворювання на туберкульоз підлітків 15-17 років, з них 11 осіб (57,9%) проживають у сільській місцевості.  
По Тернопільській області станом на 1.01.2010 року контингент хворих на всі форми активного туберкульозу складає 1771 осіб, або 162,5 на 100 тис. нас.( 2008 рік-166,2 на 100 тис. нас.) Від активного туберкульозу за 2009 рік в області померло 90 хворих проти 96 за 2008 рік.
Загалом епідеміологічна ситуація з туберкульозу в Тернопільській області стабілізувалась, але насторожує ряд негативних показників: ріст захворюваності на туберкульоз дитей  та підлітків; значний відсоток деструктивних форм легеневого туберкульозу; відсутність кабінетів ДОТС-терапії;  незадовільне використання санаторного етапу лікування.
Тому необхідно активізувати роботу з фтизіатрами в районах, регулярно проводити інспекторські та кураторські виїзди з метою оцінки та контролю за виконанням протитуберкульозних заходів; організувати жорсткий контроль на всіх рівнях за проведенням стандартизованого і контрольованого лікування хворих на туберкульоз; створити кабінети ДОТС-терапії на базі закладів загально-лікарняної мережі, згідно наказу головного управління охорони здоров’я  від 15.01.2010 року;  районним фтизіатрам покращити роботу з направлення хворих на санаторне лікування.

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи