Калушська екологічна катастрофа може повторитись в Рожнятові

Екологічні проблеми прикарпатського Калуша можуть повторитися на Рожнятівщині, - повідомляє "ЗІК".

У Рожнятівській райдержадміністрації на Івано-Франківщині спеціалісти ТОВ «Карпатнафтохім» з Калуша презентували проект «Будівництво розсолопромислу на Верхньострутинському родовищі кам’яної солі для забезпечення сировиною виробництво хлору і каустичної соди мембранним методом». Під час його обговорення зазначалося: необхідно провести більш детальну незалежну екологічну експертизу щодо можливих катаклізмів, зокрема щодо зсувів ґрунту.

Фахівці ТОВ «Карпатнафтохім» ознайомили керівників Рожнятівщини та представників громади районного центру з новітніми технологіями підземного вилущування покладів кам’яної солі за допомогою свердловин глибиною до 1000 м, методом розчинення водою підземних покладів.

Зазначалося: дані щодо соленосних покладів на ділянці Верхньострутинського родовища отримані в результаті декількох стадій геологорозвідувальних робіт. Соленосні поклади становлять 76,49%, решта – це нерозчинений залишок, що підтверджує придатність цієї солі для виробництва хлору і каустичної соди.

Згадуючи «соленосні» проблеми Калуша і району, рожнятівці - учасники обговорення цього проекту – були одностайні: необхідно провести більш детальну незалежну екологічну експертизу, громадські слухання, у тих селах району, на території яких будуть проходити трубопроводи. Насамперед, необхідно вияснити доцільність та фінансово-господарську вигоду для району з цього проекту, методи компенсації сільським громадам, дати сучасне наукове і технологічне обґрунтування і передбачення можливих катаклізмів, зокрема зсувів ґрунту.

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи