Комісія ООН і ЄС вважає що екологічна катастрофа не загрожує Калушу

Місту Калуш Івано-Франківської області не загрожує екологічна катастрофа від підтоплення сховища хімічних відходів у Домбровському кар'єрі під час танення снігу, - повідомляє "zaxid.net".

Про це повідомив керівник об'єднаної місії Організації Об'єднаних Націй та Європейської Комісії Рене Нейенхейс.

"Місія заявляє про відсутність загрози. Танення снігу може призвести до підтоплення Домбровського кар'єру і річки Сівки, але це не завдасть шкоди хвостосховищам", - сказав Р.Нейенхейс. До такого висновку міжнародні експерти дійшли на підставі результатів моніторингу, який вони проводили 4-8 березня в Калуші. Ризик підтоплення вони оцінили на трійку за п'ятибальною шкалою ризику і підготували рекомендації щодо запобігання підтоплення та стримування рівня води в річці Сівка.

Фахівці місії також взяли проби ґрунту на полігоні поховання хімічних відходів підприємства "Оріана" для визначення інтенсивності розповсюдження гексахлорбензол, а також для визначення рівня солей і важких металів.

Як відомо, екологічна ситуація в Калуші стала предметом розгляду на засіданні РНБО після робочої поїздки в місто третього президента України Віктора Ющенка. Поїздка проходила в період агітаційної кампанії незадовго до першого туру виборів. За заявами керівників місцевих органів влади, Калуш перебуває на порозі екологічної катастрофи через ризик затоплення сховища хімвідходов підприємства "Оріана". Президент обіцяв допомогти місцевим жителям. За підсумками засідання РНБО він підписав указ про виділення р. Калушу 561 млн грн. для запобігання екологічної катастрофи.

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи