Щорічно від раку помирають 1800 мешканців Тернопільщини



На Тернопільщині, з метою підвищення ефективності заходів з профілактики злоякісних новоутворень, підвищення якості профілактики онкологічних захворювань схвалено проект обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської облдержадміністрації.


Онкологічні захворювання є для Тернопільської області великою проблемою.  Злоякісні новоутворення щороку виявляють більш як у 3 тисяч мешканців, а за той же період помирає від раку майже 1800 осіб, з них 35 відсотків - працездатного віку. Через запізнілу діагностику онкологічних захворювань залишається значною кількість хворих, які помирають протягом року після встановлення діагнозу (31-32 відсотка).

На сьогодні в області проживає понад 20 тис. осіб, які перенесли онкологічне захворювання. Рівень захворюваності та смертності від раку постійно підвищується через несприятливу екологічну ситуацію.

Попри це незадовільним є забезпечення лікувально-діагностичною апаратурою. Потребує капітального ремонту або заміни 80 відсотків апаратури, що істотно обмежує  можливості проведення діагностики та лікування злоякісних новоутворень.

В області близько 21 відсотка хворих лікується в загально-лікувальній мережі, де немає фахівців відповідної кваліфікації, не створені умови для комплексного та комбінованого лікування з використанням не лише хірургічного, а й променевого та хіміотерапевтичного компонентів, неможливе адекватне та ефективне лікування, що відповідало б сучасним вимогам.

Фінансові ресурси, як обласного комунального клінічного онкологічного диспансеру, так і інших лікувально-профілактичних закладів області обмежені, що погіршує належне забезпечення онкологічних хворих хіміотерапевтичним лікуванням, без якого неможливе одужання хворого. У зв'язку з цим у 2-3 рази скорочується тривалість життя онкологічно хворих, зростає кількість таких, які стають інвалідами.

Саме тому проект Програми має на меті підвищення ефективності заходів з профілактики, своєчасного виявлення та лікування онкологічних захворювань, створення умов для продовження та поліпшення якості життя онкологічних хворих шляхом удосконалення методів діагностики та профілактики.

У проекті Програми чітко визначено  напрямки діяльності, основні завдання та заходи обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року, джерела її ресурсного забезпечення тощо.

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи