У Тернополі з 1 березня вода подорожчає на гривню



У Тернополі з 1 березня вартість метра кубічного води та стоків коштуватиме 5 грн. для населення, 5.50 грн. – для бюджетних організацій та установ і 6.50 грн. для інших споживачів (підприємства, організації, суб’єкти підприємницької діяльності — фізичні особи). Таке рішення прийняв 25 лютого на черговому засіданні виконавчий комітет Тернопільської міської ради. Про це «ОстроВ» повідомили в прес-службі Тернопільської міськради.


З цього приводу директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма дав коментар:

«У зв’язку із зростанням витрат на здійснення підприємством господарської діяльності, що, в першу чергу, обумовлено підвищенням цін на електроенергію, матеріали та запасні частини, по окремих податках та зборах, збільшенням мінімальної заробітної плати, КП ”Тернопільводоканал” ініціювало клопотання перед виконкомом міської ради про перегляд діючих тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Якщо б тарифи і далі залишались непереглянутими, то КП „Тернопільводоканал” продовжував би нарощувати збитки і за попередніми розрахунками за 2010 році вони б становили понад 7 мільйонів гривень.

Крім того, підприємство не змогло б повністю розрахуватись за основними поточними витратами: оплачувати податки та збори, здійснювати виплату заробітної плати працівникам, вчасно розрахуватись за спожиту електроенергію, що призвело б до значного обмеження енергопостачання об’єктів підприємства, а згодом і до відключення його від енергомережі. Внаслідок цього водоканал змушений був би повернутися до графіка подачі води, яким суттєво обмежувався б об’єм водопостачання міста.

Підняття тарифів сьогодні – це об’єктивна необхідність, це впевненість в завтрашньому дні, запорука того, що підприємство й надалі зможе надавати абонентам цілодобові та безперебійні послуги з водопостачання та водовідведення належної якості.

Колектив КП „Тернопільводоканал” щиро вдячний тим, хто з розумінням поставився до проблем підприємства та підтримав рішення перегляду тарифів».

 Довідка

Станом на 1 лютого 2010 року у Тернополі, порівняно з іншими містами області, тариф на послуги водопостачання і водовідведення був майже найнижчим – 4 грн. за 1 куб.м. Менше за тернополян платять лише мешканці Підгайців та Підволочиська: 1.48 грн. та 3.68 грн. відповідно. Натомість у Кременці тариф на воду становить 10.50 грн., у с.Бірки Тернопільського району – 9.03 грн., у Гусятині – 8 грн., у Теребовлі – 7 грн., у Заліщиках – 5.60 грн., у Бережанах – 4.55 грн., у Чорткові – 4.98 грн.

У контексті тарифної політики інших обласних центрів України Тернопіль також вирізняється помірною платою за воду. До прикладу, у Львові станом на 1 січня 2010 року вартість 1 куб. м води становила 4.16 грн., в Івано-Франківську – 3.37 грн., в Ужгороді – 5.95 грн., у Дніпропетровську – 4.87 грн., у Полтаві – 4.34 грн., у Сумах – 3.64 грн., у Херсоні -5.20 грн., у Чернівцях – 6 грн.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи