В тернопільські бібліотеки передано15 тис. книг серії "Українська повстанська армія"



Наприкінці 2009 року бібліотеки навчальних закладів та публічні бібліотеки Тернопільської області поповнилися унікальним виданням, яке зв’язує нас із героїчним минулим, боротьбою борців за волю і незалежність української нації серії "Українська повстанська армія", - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської ОДА.

Ці унікальні видання, близько 15 тис. примірників, подаровані безкоштовно за сприяння Благодійно-громадського фонду "Літопис Української Повстанської Армії імені В. Макара" ігромадсько-політичного об'єднання "Українська справа".

Про підсумки акції йшлося сьогодні, 23 лютого, на прес-конференції, участь у якій взяли заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Іван Наливайко, президент БФ «Літопис УПА» Микола Посівнич, представник ГО «Українська спрва» Євген Філь.

Зокрема пан Микола Посівнич відзначив, що у бібліотеки, підпорядковані управлінню культури ОДА надійшло 4420 примірників „Основної серії" Літопису УПА, 810 примірників „Нової серії", 100 примірників серії „Бібліотека", 100 примірників „Володимир Макар: спогади".

«У середньому, до сільських бібліотек-філій надійшло 95 відсотків книг. 970 бібліотек закладів освіти області також поповнилися вищеназваними примірниками книг», - каже п. Посівнич.

Він також повідомив, що  оскільки щоразу в Україні та інших країнах стають все більш доступними важливі архівні документи про Визвольні змагання минулого століття, на їх основі готуються до друку вісім слідуючих томів, зокрема  три томи Основної серії, два томи Нової (Київської) серії, три томи в серії Бібліотека, в тому книга про Підпільну Пошту України (вона має зацікавити і філателістів), книга, присвячена ВО “Буг” та багато інших.

Представник ГО «Українська справа» п.Євген Філь зазначив, що у багатотомнику вміщено цікаву інформацію і з Тернопільщини - документи з Поділля, переважно з Тернопільської області, уміщено в томах 11, 12, 43, 44 і 46 першої серії й частково у томах 3- 8 другої або нової серії Літопису УПА.

Варто зазначити, що подібна акція відбувається на Тернопіллі не вперше -  у 2006 році центральним бібліотекам було передано 741 примірник „Літопис УПА" основної та нової серій. Серед них відома книга спогадів Марії Савчин „Тисяча доріг: спомини" (Т.28), яку особливо запитують читачі.

Згодом видавці напряму надсилали книги у центральні бібліотеки області. Крім того, для підготовки своїх книг видавці звертаються за окремими документами до бібліотечних фондів Тернопільської ОУНБ.

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи