Національний природній парк "Верховина" створено на Прикарпатті

Президент України В. Ющенко своїм указом з метою забезпечення охорони природи і збереження біорізноманіття та цілісності природних комплексів Чивчинських і Гринявських гір постановив створити на території Верховинського району Івано-Франківської області національний природний парк (НПП) «Верховинський», - повідомляє "Галичина".

До його території погоджено в установленому порядку включення понад 12 022 гектарів земель державної власності, у тому числі 9 131 гектара земель ДП «Верховинське лісове господарство» та 2 891 гектара земель ДП «Гринявське лісове господарство», які вилучаються в установленому порядку та надаються НПП в постійне користування. Кабінету Міністрів України доручено забезпечити вирішення питання щодо утворення адміністрації НПП «Верховинський» та забезпечення її функціонування.
НПП «Верховинський» стане, таким чином, п’ятим об’єктом національного масштабу в нашій області після Карпатського й Галицького національних природних парків, НПП «Гуцульщина» і «Синьогора», указ про який Президент України підписав 21 грудня 2009 року, та заповідника «Горгани».
Як недавно зауважив начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області депутат обласної ради Андрій Троценко, після створення НПП «Верховинський» Івано-Франківщина вийде на європейську пропорцію природозаповідності території, яка має становити не нижче 15%. А за кількістю НПП в Україні область виходить на чільне місце.
За повідомленням сайту «Аnalit.info», Румунія теж займається створенням власного заповідного об’єкту площею понад 15 тис. га, межі якого будуть дотичними до території НПП «Верховинський», і тим самим створюється транскордонний природо-заповідний фонд з можливістю ще кращого збереження тваринного та рослинного світу.

Статьи

Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Все статьи