Євросоюз профінансує відновлення обсерваторії на горі Піп Іван?

11-13 грудня у прикарпатському місті Яремче відбудеться зустріч експертів України та Європейського Союзу для представлення проекту відновлення колишньої обсерваторії на горі Піп Іван, - повідомляє "ЗІК".

Обсерваторія на горі Піп Іван, згідно з дорученням Кабінету Міністрів України від 25 вересня поточного року №47376/3/1-0, стане частиною майбутнього Молодіжного центру. Після затвердження кошторису на Івано-Франківщину прийде перший транш коштів ЄС на реставрацію.
За словами голови Івано-Франківської обласної ради Ігоря Олійника, у червні поточного року архітектори з України та Європейського Союзу ознайомилися з технічним станом будівлі колишньої обсерваторії на Чорногірському хребті. За результатами експертизи 22 липня було позитивно оцінено український проект відновлення колишньої обсерваторії зі збереженням окремих первісних архітектурних деталей. На підставі висновків експертів, Прикарпатський національний університет, який очолює депутат обласної ради, професор Богдан Остафійчук, прийняв рішення про відновлення обсерваторії як навчально-наукового центру вишу для студентів, який би діяв з травня по вересень. Крім того, у будівлі обсерваторії планується розташувати науковий центр з дослідження рослинності в карпатського національного парку та археологічну експедицію.
Довідка:
На вершині гори Піп Іван (2028 м над рівнем моря), що на Чорногірському хребті у Верховинському районі Івано-Франківської області, розташовані залишки колишньої польської астрономо-метеорологічної обсерваторії. Ця споруда збудована у 1938 році за кошти Військово-повітряних сил Польщі; обсерваторія діяла до 17 вересня 1939 року.
Про перспективу відновлення обсерваторії на горі Піп Іван (Івано-Франківська область) йшла мова 13 травня 2005 року на черговому 36 засіданні Ради Карпатського єврорегіону в місті Бардейов (Словаччина).
Розмови про необхідність відновлення цієї обсерваторії ведуться давно – як українськими, так і польськими науковцями. На початку 2002 року за участі зацікавлених установ з України та Польщі була створена Наукова рада координації науково-дослідних робіт обсерваторії.
У червні 2004 року у Міністерстві освіти і науки України відбулася робоча зустріч представників польської і української сторін, на якій було зазначено: якщо українською стороною обсерваторія буде відновлена на 70%, лише тоді можна очікувати на фінансову допомогу польської сторони. Міносвіти України пообіцяло сприяння цьому проекту.
8 квітня 2005 року в Івано-Франківську відбулася чергова нарада з питання відновлення обсерваторії на горі Піп Іван та будівництва дороги з села Шибени Верховинського району до державного кордону з Румунією. Тогочасний голова ОДА Роман Ткач (нині нардеп України) зазначив на цій нараді, що відновлення даної обсерваторії потрібне, але воно повинно відбуватися через знаходження інвестора та із застосуванням тендерного підходу. Тоді ж було визначено першочергові заходи: здійснити оцінку впливу майбутньої обсерваторії на навколишнє середовище; виготовити техніко-економічне обґрунтування і робочу документацію, а також проект ескізної забудови для її відновлення. Термін проведення цих робіт за умови їх вчасного фінансування – 3 місяці.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи