У Львові обговорюють історію знищення села Гута Пеняцька



У Львові з ініціативи ВО „Свобода” проводять круглий стіл на тему "Гута Пеняцька: правда та вимисел".

Про це кореспонденту „ОстроВ” повідомив депутат Львівської облради від ВО „Свобода” Олег Панькевич.

У заході беруть участь науковці та представники громадськості. „Захід є спробою об’єктивного висвітлення історії села Гута Пеняцька (сьогодні територія Голубицької сільської ради Бродівського району Львівської області) в період Другої світової війни, оскільки останнім часом історія цього села перекручується, і є прикладом інформаційної війни з боку Польщі”, — зазначив Олег Панькевич.  

На засідання круглого столу запрошена і польська сторона через консульство Польщі у Львові. Проте у листі-відповіді на адресу організаторів круглого столу польська сторона відмовилась від участі у заході і висунула ряд умов, необхідних для діалогу на цю тему.

Позицію польської сторони учасники круглого столу розглянуть на засіданні, відзначив Олег Панькевич. По завершенні круглого столу буде прийнято резолюцію.

Нагадаємо, що в лютому цього року Президент України Віктор Ющенко та Президент Польщі Лєх Качинський взяли участь у вшануванні 65-ї річниці трагедії у Гуті Пеняцькій.

Гута Пеняцька — польське село, що існувало до 1944 року. Під час Другої світової війни було повністю знищене. При цьому польська сторона неодноразово звинувачувала у трагедії в Гуті Пеняцькій українських націоналістів з УПА та дивізії „Галичина”, а українські історики відстоюють версію знищення села німецькими військами.

 




Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи