На Закарпатті відкриють перший в Україні гуртожиток для молоді з інтелектуальною недостатністю



На Закарпатті, у Тячеві, відкриють гуртожиток для 25 молодих людей з інтелектуальною недостатністю із Вільшанського дитячого будинку-інтернату. Такий заклад стане в Україні першим, призначеним для сиріт та напівсиріт, – повідомляє «ЗІК»

Спеціалізовану будівлю було підготовано у рамках проекту «Парасолька», який здійснюють швейцарська асоціація «Парасолька» та благодійна організація «Комітет медичної допомоги в Закарпатті».

Аннамарі Штайнер, представник швейцарської асоціації «Парасолька», розповіла, що основна ідея проекту – повага до людей з тими чи іншими вадами і бажання надати їм ті можливості, які мають звичайні люди. Зі швейцарського боку близько 600 осіб зробили грошові внески для придбання і облаштування такого гуртожитку.

Майбутні мешканці гуртожитку здійснили подорож до Швейцарії із концертом, оскільки більшість із них – обдаровані діти, які створили свій гурт «Гуцули».

Директор Вільшанського дитячого будинку-інтернату Богдан Кикина розповів, що у гуртожитку випускники дитячого будинку-інтернату будуть задіяні і на кухні, і в підсобному господарстві, оскільки мета проекту – навчити їх самостійності, допомогти соціалізуватися у суспільстві. «Маємо на меті, щоб діти з інтелектуальними вадами могли себе обслуговувати самостійно, але під необхідним наглядом», – каже Богдан Кикина. На даний час в інтернаті є 197 вихованців.

«Персонал гуртожитку має на меті дати цим дітям максимум, навчити того, чого б ми хотіли навчити і власних дітей, допомогти їм відчути себе потрібними у суспільстві», – каже Оксана Лукач, заступник директора Вільшанського дитячого будинку-інтернату, завідуюча молодіжним відділенням «Парасолька». Через 5-10 років, вважають організатори проекту, кілька мешканців гуртожитку могли б жити самостійно, під періодичним наглядом персоналу гуртожитку.

Відкриють гуртожиток 16 жовтня. 

Довідка

Проект «Парасолька» був створений швейцарською асоціацією «Парасолька» під патронатом Мережі Швейцарія – Закарпаття/Україна (NeSTU) у тісній співпраці з місцевою недержавною організацією Комітет медичної допомоги на Закарпатті (CAMZ).

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи