Андрухович, Жадан і двоє поетів з Швейцарії завітають до Франківська в рамках "Культпоходу 2х2"

Сьогодні в івано-франківському Культурно-мистецькому центрі «Є» відбудеться українсько-швейцарський поетичний тур «Культпохід 2х2» за участі Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Рафаеля Урвайдера, Педро Ленца, - повідомили кореспондента "ОстроВ" в прес-службі КМЦ «Є».

Початок заходу - 18 година.
Довідка:
Юрій Андрухович народився 1960 р. у Станіславі (нині Івано-Франківськ). Закінчив редакторське відділення Українського поліграфічного інституту у Львові (1982) та Вищі літературні курси при Літературному інституті в Москві (1991).
Сергій Жадан народився 1974 р. у Старобільську Луганської області. Закінчив Харківський педагогічний університет (1996). Поет, прозаїк, есеїст, перекладач.
Сергій Жадан є одним з найвідоміших та найпопулярніших письменників сучасної України. Його книжки виходили в перекладах іноземними мовами у багатьох країнах.
Лауреат кількох українських та міжнародних літературних відзнак. Організатор численних літературно-музичних та громадсько-політичних акцій. Живе у Харкові.
Рафаель Урвайдер (Raphael Urweider) народився 1974 р. в Берні, студіював у Фрібурі германістику та філософію, випускник загальноосвітньої джазової школи в Берні. Поет і композитор. Серед його музичних творів - музика до «Спортивної п’єси» Ельфріди Єлінек у постановці Штефана Мюллера (2003). Записав кілька композицій разом з бернською гіп-гоп-групою «LdeeP». Пише лібретто, перекладає з англійської п’єси та поезії.
За поетичну збірку «Ліхтарі Менло-Парку» (2000, видавництво «DuMont Verlag») отримав літературну премію кантону Берн, а також відзнаку Швейцарського телебачення. Швейцарська фундація ім. Шіллера визнала цю збірку книжкою року. За свою другу збірку «Протилежність до плоті» (2003, «DuMont») отримав премію ім. Клеменса Брентано (2004). Третя збірка віршів - «Усі твої імена» (2008, те ж видавництво).
З 2008 року працює художнім керівником Шляхтгаус-Театру в Берні.
Педро Ленц (Pedro Lenz) народився 1965 р. в Лянґенталі (кантон Берн). За першою професією - будівельник, муляр. Кілька семестрів студіював іспанську літературу в Бернському університеті. З 2001 року - вільний письменник. Живе в Берні, виступає з публікаціями як поет, прозаїк та колумніст у швейцарській періодиці (насьогодні: «Нойє Цюрхер Цайтунґ», «Блік» та ін.). Учасник сценічного проекту «Високі чола» і спокен-ворд-групи «Bern ist überall» («Всюди Берн»). Пише тексти для театру і радіо. Лауреат літературної премії кантону Берн (2008), інших відзнак, серед яких премія Швейцарського бюро професійно-технічної освіти робітників (1994). Переможець кількох поетичних слемів.

Статьи

Страна
20.04.2024
10:00

Тучи на горизонте, или Почему у бизнеса "портится настроение"?

Валовой внутренний продукт (ВВП) за январь-февраль вырос на 3,6%, по данным Минэкономики. Не стоит забывать, что в январе 2023 г. зафиксировано падение на 32%, в феврале – на 26%. Сейчас - рост...
Мир
20.04.2024
09:31

"Трамп хочет, чтобы Конгресс принял решение о помощи Украине". Обзор западных медиа

Если Трамп вернется в должность и попытается протолкнуть мирное соглашение между Россией и Украиной, ему нужно, чтобы Украина имела сильную военную позицию
Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Все статьи