Раніше не відоме захоронення вояків УПА знайшли на Львівщині

Поховання вояків УПА знайшли в Сколівському районі на Львівщині, - повідомляє "ЗІК".

Представники Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» спільно із науковими співробітниками Центру досліджень визвольного руху виявили останки трьох бійців УПА під час пошукової експедиції в Сколівському районі Львівської обл. Недалеко від захоронення повстанців виявлено також залишки польового табору УПА. Про це повідомили у Центрі досліджень визвольного руху із посиланням на голову осередку «Пам’яті» Сколівського р-ну Ярослава Радевича.
Встановлено, що знайдені останки належать Скільському Івану Кириловичу 1904 р. н., Полянчичу Олексі Антоновичу 1915 р. н. та Мельникевичу Миколі Павловичу 1925 р. н. Всі вони родом із с. Плав’є на Сколівщині.
Інформацію про їхню участь в боротьбі УПА підтверджують виявлені біля них супровідні речі військового вжитку: фрагменти одностроїв, набої, засоби для чищення зброї. Ці повстанці загинули в січні 1945 року підчас нападу відділу НКВД на місце зимівлі відділу УПА. Загиблі повстанці прикривали тили свого відділу і ціною власного життя забезпечили йому перемогу в бою.
Недалеко від поховання виявлено залишки польового табору, де зимував згаданий відділ УПА. Зокрема знайдено оборонні позиції, а біля них – значне число використаних гільз від набоїв німецького та радянського виробництва. Ці знахідки підтверджують те, що в УПА використовувалась амуніція різних армій.
В межах табору виявлено укріплену землянку повстанців. Вона мала прямокутну форму, була вкопана в землю на глибину 1,5 метра, з двома входами, а внутрішні стіни були покриті дерев’яними брусами. В землянці знайдено речі, які були незамінними в повсякденному житті повстанців: казанки, ложки та інший посуд. Також виявлено низку інших предметів повстанського побуту, зокрема металеву піч, яка обігрівала місце проживання повстанців.
Знайдені предмети повстанського вжитку проходять реставрацію та ідентифікацію. В майбутньому частина цих знахідок буде експонуватись в Меморіалі пам’яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». А вже 24 серпня об 11 годині відбудеться урочисте перепоховання виявлених останків бійців УПА в їхньому рідному селі Плав’є на Сколівщині. Як зазначив Директор ЦДВР Руслан Забілий, «Іван Скільський, Олекса Полянчич та Микола Мельникевич будуть перепоховані в День Незалежності – за здобуття якої, вони віддали свої життя».

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи