Фільм, базований на розсекречених документах СБУ, знімають на Прикарпатті

23 липня у Івано-Франківську пройшла презентація першої серії 6-серійного документального фільму “Сталеві строфи Марка Боєслава”, знятого за розсекреченими архівними матеріалами, - повідомили кореспондента "ОстроВ" в прес-групі Управління СБ України в Івано-Франківській області.

 

Фільм розповідатиме про життєвий шлях крайового провідника пропаганди ОУН, поета та публіциста Михайла Дяченка – “Марка Боєслава”.
“Сталеві строфи Марка Боєслава” створюється на базі Коломийської телекомпанії “НТК”. У зйомках беруть участь не професійні актори, а прості люди, часто – сучасники зображуваних історичних подій. У стрічці використовується багато віршів Миколи Дяченка, покладених на музику, колядки, романси, твори епістолярного жанру.
 

Уродженець села Боднарова, що на Калущині, Михайло Дяченко є автором збірок поезій “Іскри” (1936), “Юні дні” (1938), “Село” (1939), “Вони прийдуть” (1941), “За волю” (1945). З 1944 року – підпільник УПА, окружний референт пропаганди ОУН Станіславівщини, крайовий референт пропаганди Карпатського краю, редактор підпільних видань “Шлях перемоги” та “Чорний ліс”, де публікував вірші під псевдонімом “Марко Боєслав”. Загинув у бою з військами НКВД у 1952 році. Посмертно прийнятий до Національної спілки письменників України.
 

Зіновій Бойчук подякував усім причетним до створення фільму, а зокрема кандидату історичних наук, начальнику наукового відділу ГДА СБ України Олександрові Іщуку, начальнику Центру взаємодії із ЗМІ СБ України Марині Остапенко, співробітникам ГДА СБУ.  Фільм вийде на екрани у березні наступного року, до 100-річчя від дня народження Марка Боєслава.

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи