В Івано-Франківську відкрили доступ до розсекречених докуметів радянських спецслужб



Інфомаційно-довідковий зал розсекречених архівних документів відкрився у Івано-Франківську, - повідомляє кореспондент „Острова”.

Інформаціно-довідковий зал розсекречених архівних документів відкрився сьогодні в Управлінні Служби безпеки України в Івано-Франківській області. Зал обладнаний комп’ютерами, де міститься систематизована база даних розсекречених документів Галузевого державного архіву СБУ. Електронний архів налічує близько 22 тисяч документів, впорядкованих за темами: “Голодомор 1932-1933 років”, “репресії проти інтелігенції”, “репресії проти церкви”, “діяльність ОУН і УПА”, “Друга світова війна”, “діяльність дисидентів”, та іншими.

У відкритті залу взяли участь начальник Управління СБ України в Івано-Франківській області генерал-майор Анатолій Назаров, перший заступник голови обласної ради Зіновій Береговський, заступник голови ОДА Василь Гладій, представники вищих навчальних закладів, громадських організацій, науковці, студентська молодь, журналісти.

На відкритті було представлено також унікальні для Івано-Франківської області документи – 18 томів розсекречених кримінальних справ по Станіславському управлінню НКВС. Вони викликали чи не найбільше зацікавлення присутніх.

Перший заступник голови обласної ради Зіновій Береговський подякував Службі безпеки України за можливість отримати відомості про своїх рідних. “Ви не уявляєте собі, які емоції мене охопили, коли я побачив відбиток пальця, підпис рідної мені людини. Я вдячний Службі безпеки України за цю можливість”. Заступник голови ОДА Василь Гладій зазначив, що на його думку це лише початок тривалого процесу розсекречення архівних документів, таких необхідних для отримання неупередженої інформації про події непростої української історії, і єднання на цьому ґрунті українського суспільства.

У інформаційно-довідковому залі презентовано також добірку книг, створених за участі Служби безпеки України Це збірники “Розсекречена пам’ять”, “Дзеркало душі народної”, спільне українсько-польське видання “Польща та Україна у 1930—1940-х рр. ХХ століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб”, видання “УПА. Історія нескорених”, документальний журнал “З архівів ВУЧК, ГПУ, НКВД, КГБ” та інші. Цими друкованими збірками документів відвідувачі можуть скористатись у режимі читального залу.

Інформаційно-довідковий зал відкрито на виконання Указу Президента України “Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов'язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні”, у якому передбачено створення та функціонування архіву національної пам'яті – електронної бази архівних документів щодо подій, пов'язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні, а також діяльністю органів державної влади та управління колишніх Союзу РСР і Української РСР.

 У базі даних містяться документи кількох типів: електронні копії документів ГДА СБУ, фотодокументи із фондів ГДА СБУ, наукові видання. На даний час база містить до 30 гігабайт інформації, – і постійно поповнюється. Користувачі електронного архіву мають можливість копіювати інформацію, що їх зацікавила, на цифрові носії (флеш-карти, CD-R, DVD-R).

Послугами комп’ютерного залу може скористатись кожний. Для цього не потрібно отримувати дозволу, записуватись заздалегідь, або володіти навичками комп’ютерного користувача, оскільки у залі повсякчас знаходиться співробітник, який надасть допомогу у користуванні електронним архівом. Інформаційно-довідковий зал працює за адресою вул. Академіка Сахарова, 15 щодня крім вихідних, з 14 до 17 години. Телефон для довідок 52-22-95.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи