Людей, що видурили 4 мільйони в мешканців Тернопільської області, судитимуть






На Тернопільщині подружжя за допомогою кредитної спілки отримали 4 мільйони гривень, і використали їх на власні потреби, - повідомляє „ЗІК”.

Заліщицький районний суд на Тернопільщині розпочав розгляд кримінальної справи, порушеної проти керівників кредитної спілки «Сідней плюс», звинувачених у шахрайствах. На лаві підсудних – подружжя із згаданого районного центру.

Кримінальну справу щодо керівників спілки було порушено ще 2 роки тому. Матеріали, які зібрали співробітники державної служби боротьби з економічною злочинністю, свідчили, що жінка, котра очолювала кредитну спілку «Сідней плюс», разом зі своїм чоловіком протягом трьох років неодноразово порушували вимоги законодавства, що регулюють ринок фінансових послуг.

Спілку на кооперативних засадах заснували у 2002 році. Вона займалася депозитними вкладами від фізичних осіб під обумовлені відсотки, а також видавала кредити. Без дозволу членів правління спілки та без погашення фінансової заборгованості перед кредиторами дружина у 2004 році видала своєму чоловікові кредитні кошти на суму 318 тис. грн.

Наступного року він знову «позичив» у спілки 310 тис. грн, через рік – 289 тис., а в 2007 році – 214 тис. грн. Загалом, чоловік не повернув спілці 1 млн 131 тис. грн. З відсотками ця сума сягає 1,5 млн грн.

Така бурхлива фінансова діяльність не могла не закінчитися фінансовим крахом. Кредитна спілка виявилася фінансовою пірамідою. Від шахраїв потерпіли 106 вкладників. Загальна сума заборгованих їм грошей становила понад 4 млн грн.

Крах піраміди припав на весну 2007 року. Люди, яким відмовляли у виплатах відсотків, а також не повертали вклади, звернулися до райвідділу міліції. Дехто шукав правди у суді. Інші до останнього вірили запевненням керівників кредитної спілки, мовляв, коли минуть фінансові негаразди, їм повернуть гроші з відсотками.

Мешканці райцентру сліпо довіряли керівникам кредитної спілки, мабуть, ще й з тих причин, що вони збудували у місті капличку. Тож багато хто сподівався на їх моральність і справедливість. Окремі вкладники тримали на зберіганні у кредитній установі понад 70 тис. грн. Було багато пенсіонерів, які сподівалися на додатковий прибуток.

Першим із райцентру втік чоловік. Дружина пояснювала, що він поїхав позичати гроші. Згодом пропала й вона. З часом оперативники вийшли на слід шахраїв. Чоловіка затримали у Києві, а його дружину – у Львові. Обоє тепер в ізоляторі тимчасового тримання.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи