Мешканці Івано-Франківська вимушені платити за неякісні послуги теплопостачання



Надзвичайно складна ситуація складається з теплопостачанням в житлові будинки Івано-Франківська, - повідомляє «Галицький кореспондент».

Попри кризу, Івано-Франківське державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго» почуває себе досить комфортно. За 2008 рік населенням оплачено понад 98% спожитої теплової енергії та гарячої води. Разом з тим контролюючі органи завалені скаргами цих самих лояльних споживачів тепла, які, часто відмовляючи собі в необхідному, платять за послуги, залишаючись при цьому в холодних помешканнях, де з кранів замість гарячої тече ледь тепла вода.
Постачальник тепла на власний розсуд  (не зважаючи на температуру на вулиці та в приміщеннях) розпочинає та закінчує опалювальний сезон, пояснюючи затримку замерзлим споживачам заборгованістю за газ, самовільно відключає гарячу воду або подає власними трубами холодну. Оскільки договорів між ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» та абонентами просто не укладено – судитися мешканці не мають можливості.
З 1 січня 2009 року впроваджено двоставкового тарифу на послуги теплопостачання. Це означає, що всі споживачі, в тому числі й ті, в яких є побудинкові лічильники, з нового року будуть цілорічно сплачувати абонплату, яка включає всі витрати підприємства на надання послуг (без енергоносіїв). Тобто споживачі цілорічно, без врахування кількості та якості послуг, за неопалювані приміщення і відсутність в кранах гарячої води будуть забезпечувати підприємству основну і додаткову зарплату, нарахування на неї, амортизацію, ремонтний фонд, витрати зв’язку, транспортні та інші витрати. А якщо підприємство в опалювальний період таки надумає подавати тепло й гарячу воду, то ми додатково будемо зобов’язані заплатити ще й за газ і електроенергію.  
Щоб хоч якось змінити ситуацію на краще, треба примусити монополіста укласти з кожним споживачем угоди на надання послуг на умовах, вигідних споживачу, вимагати від контролюючих органів інформації про діяльність підприємства. Необхідно також створити в місті альтернативні теплопостачальні підприємства, хоча б для того, щоб мати  можливість для порівняння.

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи