Вчені пророкують техногенно-екологічну катастрофу в Солотвино



Потенційні збитки через загрозливу ситуацію на Солотвинськомус олеруднику оцінюють в сотні мільйонів доларів, - повідомляє "Zaxid.net".

Вчені Академії гірничих наук України б’ють на сполох через ситуацію, що склалась на Солотвинському солеруднику (Закарпатська область). У листі міністру аграрної політики України Юрію Мельнику за підписом голови правління "Гірничо-хімічного консорціуму", академіка Академії гірничих наук України Івана Зозулі та виконавчого директора ВГХС Академії гірничих наук України, член-кореспондента АГНУ Анатолія Гайдіна наголошується, що відсутність фінансування з Державного бюджету, припинення робіт з підтримки екологічної рівноваги призведуть до техногенно-екологічної катастрофи на прикордонній з Євросоюзом території в долині транскордонної річки Тиса. Потенційні збитки для держави можуть сягнути сотень мільйонів доларів.

Вчені роблять висновок, що невжиття заходів призведе до затоплення єдиної і останньої на заході України соляної шахти; ліквідації алергологічних лікарень; подальшого розвитку соляного карсту з руйнуванням житлових будинків, промислових споруд і комунікацій; банкрутства численних рекреаційних закладів на базі солених озер; втрати понад 100 робочих місць на солеруднику, в лікарнях і рекреаційних закладах.

Для попередження вказаних негативних наслідків, вважають науковці, необхідно, відповідно до проекту консервації, який пройшов державну економічну, гірничотехнічну та екологічну експертизи, забезпечити фінансування рудника протягом двох років в сумі 100 млн гривень. Реально кошти можуть надійти тільки після коригування Державного бюджету України на 2009 рік. Важливо також забезпечити державне фінансування на виконання наукових досліджень та здійснення постійного спеціального екологічного моніторингу в зоні впливу Солотвинського солерудника з метою недопущення екологічної катастрофи.

Закарпатська облдержадміністрація неодноразово зверталась в Кабінет Міністрів України з проханням вжити невідкладних заходів щодо недопущення можливої техногенної катастрофи. Однак в держбюджеті на 2009 р. коштів на це не передбачено і на сьогодні державне фінансування відсутнє. МНС України також не підтримало рішення обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо визнання ситуації на родовищі солі в смт Солотвино надзвичайною ситуацією державного рівня.

Статьи

Страна
20.04.2024
10:00

Тучи на горизонте, или Почему у бизнеса "портится настроение"?

Валовой внутренний продукт (ВВП) за январь-февраль вырос на 3,6%, по данным Минэкономики. Не стоит забывать, что в январе 2023 г. зафиксировано падение на 32%, в феврале – на 26%. Сейчас - рост...
Мир
20.04.2024
09:31

"Трамп хочет, чтобы Конгресс принял решение о помощи Украине". Обзор западных медиа

Если Трамп вернется в должность и попытается протолкнуть мирное соглашение между Россией и Украиной, ему нужно, чтобы Украина имела сильную военную позицию
Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Все статьи