На Львівщині затоплює церкву ХV століття

На Львівщині руйнується старовинна церква. Унікальний дерев'яний храм XV століття у Дрогобичі більше місяця - без покрівлі. Відтоді, як її зруйнував град, дощем заливає стіни та унікальні розписи XVII сторіччя. Церква святого Юра є однією із 16 храмових споруд України та Польщі, які можуть потрапити до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Але в такому напівзруйнованому стані - шанси у церкви мінімальні, - повідомляє «5 канал».

«Кожна ніч, це прокидаєшся з однією думкою, що всередині мокро, відкриваєш церкву а на підлозі мокрі калюжі, на цьому місці ми маємо живопис унікальний і буквально по бані зверху сюди по цілій стіні стікала вода», - розповідає заввідділом пам'яток архітектури місцевого музею Леся Летнянчик.

Таких унікальних споруд не знайти у всій Європі, кажуть фахівці. Ця збудована ще у XV столітті. Під її куполами - розташовані два храми. Окрасою є настінні розписи, виконані ще у XVII столітті і збережені в первозданному вигляді й досі. Через це - дрогобицька церква входить до числа кращих пам'яток світу.

«За розписами можна відтворити життя Дрогобича XVII  століття. Бо на іконах зображені люди, які мешкали у місті чотири століття тому», - каже художник–реставратор Левко Скоп.
На реконструкцію храму потрібно щонайменше три мільйони гривень, без цих коштів експерти з ЮНЕСКО, які оглядатимуть храм восени, позитивної відповіді не дадуть. А чергового наступу природи пам'ятка архітектури просто не витримає.

«Нам треба до осені відремонтувати церкву Юра. Тим більше що по своїй дерев'яній архітектурі по розписах в середині це унікальна церква. Це не тільки пам'ятка національного значення, це пам'ятка світового значення», - наголосила директор музею «Дрогобиччина» Алла Гладун.
Працівники музею кажуть у свою чергу, що коли не знайдуть коштів у найближчі місяці, самі візьмуться перекривати дах. Бо дощів, снігу та морозів дерев'яна церква і розписи можуть не витримати.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи