На Прикарпатті знайшли бункер часів першої світової війни

Неподалік села Дзвиняч  Богородчанського району, що на Івано-Франківщині, знайдено бункер часів першої світової війни, - повідомляє “Газета.ua”.

На знахідку натрапили місцеві жителі, які перевозили з поля  сіно. Колесо воза провалилося в яму. Як виявилось, це  був початок підземного тунелю, який складається з кількох кімнат. Дослідженням зайнялися фахівці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та історико-просвітницького товариства "Меморіал".

Пошуки ускладнюють погодні умови: поки що підземне приміщення затоплене водою.

Історики вважають, що бункер побудований в часи першої світової війни австрійською армією. За іншою версією це може бути криївка вояків УПА.

Як стверджують історики університету, вояки УПА навряд чи стали би будувати криївку в полі поряд з дорогою. Натомість у цій місцевості проходила лінія фронту під час першої світової війни. Крім того, характер споруди говорить про фундаментальність будівництва.

Бункер побудований з рельсових шпал, які міцно з'єднані металевими скобами. Криївка знаходиться в полі, на якому вирощують зернові культури. Але техніка, яка обробляє землю, протягом десятиліть не пошкодила споруду.

Унікальність знахідки полягає в тому, що на Прикарпатті уже знайдено  два бункера, які належать до періоду першої світової війни.

Розкопки та охорону знахідки здійснює історико-просвітницьке товариство "Меморіал". Однак, за словами місцевих мешканців, до бункера навідувались вже і "чорні археологи".

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи