До 1 млрд грн потрібно, щоб вивезти гексахлорбензол з Калуша

Для вивезення з Калуша Івано-Франківської області 22 тис. т гексахлорбензолу потрібно до 1 млрд грн. Про це заявив перший заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Плавюк, - інформує «Інтерфакс-Україна».

"Може йтися про суму до 1 млрд грн", - повідомив він.

В. Плавюк уточнив, що до цієї суми входить перевезення та утилізація гексахлорбензолу за кордоном.

За його інформацією, на такі цілі Кабмін виділив Мінекології перший транш у розмірі 115 млн грн. "Відбуваються тендерні процедури", - зазначив перший заступник голови ОДА.

Крім того, В. Плавюк висловив  припущення, що до 1 червня буде визначено переможця тендера, й у Калуші розпочнуть роботи з вивезення гексахлорбензолу.

Нагадаємо, у вересні 2010 року держпідприємство "Національний центр поводження з небезпечними відходами" при Міністерстві охорони навколишнього природного середовища розпочало ліквідацію полігона гексахлорбензолу в Калуші Івано-Франківської області. Минулого року з Калуша вивезли на переробку до Великої Британії 8,5 тис. т гексахлорбензолу, на що держбюджет виділив 298 млн грн.

За документами, на полігоні значилося 11,4 тис. т гексахлорбензолу, проте його виявилося значно більше.

За даними фахівців, нині в Калуші є ще близько 22 тис. т цієї хімічної речовини першого класу небезпеки.

Мер Калуша Ігор Насалик ініціював будівництво заводу з переробки гексахлорбензолу на території міста.

Проте губернатор Прикарпатя Михайло Вишиванюк виступив категорично проти його будівництва на території області.

Зазначимо, 4 квітня 2011 року а поданням Мінприроди на засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято розпорядження «Про виділення коштів для здійснення у 2011 році невідкладних природоохоронних заходів із видалення та вивезення на утилізацію небезпечних відходів гексахлорбензолу». Розпорядженням передбачено виділення 11,5 мільйона гривень з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища на проведення комплексу робіт із вивезення та утилізації небезпечних відходів з Івано-Франківської області.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи