На Івано-Франківщині вирішили боротися з підробленими медичними препаратами

В Івано-Франківську сьогодні обговрювали проблему підроблених медичних прапаратів, - повідомляє кореспондент «ОстроВ».

У прес-центрі «Вектор» в Івано-Франківську відболося засідання на тему «Підроблені ліки в аптеках Галичини». Доповідачами перед журналістами виступили: Надія Шпур, начальник  Івано-Франківської обласної державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, депутат Івано-Франківської міської ради, В. Чорноус, Іван Венгринюк, комерційний директор фармацевтичної компанії «Іва-Фарм” та Андрій Микитин, заступник голови всеукраїнської Коаліції ВІЛ-сервісних організацій України. Доповідачів на цю прес-конференцію було обрано на круглому столі, що відбувся попередньо 4 березня.

Під час прес-конференції було озвучено коло питань, пов’язаних з темою підробки ліків та реалізацією їх в аптечних мережах. Андрій Микитин розвів про підсумки роботи в рамках дослідження щодо підроблених медичних препаратів, проведених Коаліцією ВІЛ-сервісних організацій в Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській області та продемонстрував зразок підробленого препарату.

Надія Шпур навела статистику виявлених порушень в аптеках Івано-Франківської області, зокрема і щодо підроблених препаратів. Перевірками держінспекції з контролю за якістю ліків протягом року по області виявлено 150 порушень щодо умов зберігання, 16 випадків - не зареєстрованих лікарських засобів, 66 випадків - продажу протермінованих препаратів, заборонених до реалізації - 15 випадків,  здіснення діяльності особами, що не відповідають кваліфікаційним вимогам – 49 випадків, 3 випадки, коли реалізацією ліків займаються не спеціалісти, 153 випадки не дотримання санітарних норм, невідповідність матеріально технічної бази – 225 випадків, недотримання правил щодо відпуску медичних засобів – 140 випадків.

- Найбільш часто підробляють препарати ті, які найбільше рекламують, - повідомив Іван Венгринюк. На Івано-Франківщині найбільше зафіксовано випадків підробок препарату «Мезим-Форте». І.Венгринюк, вважає за необхідне зобов’язати аптечні заклади продавати окремо біологічні добавки і відводити спеціально окремі вітрини для цієї групи товарів.

Тим часом юрист Володимир Чорноус подав кілька пропозицій, які стосуються зміни законодавства України і обіцяв направити їх народним депутатам від Івано-Франківщини для лобіювання в стінах Верховної ради України. Зокрема депутат Івано-Франківської міськради обурений тим, що штрафи за порушення ліцензійних умов аптечними закладами навіть в разі виявлення порушень прив’язані не до мінімальної зарплати, а до неоподаткованого мінімуму доходів громадян, тобто вони кратні цифрі 17 гривень.

- Це складає не значену суму для підприємців, - зазначає В.Чорноус, - а також сприяє підробці та реалізації піідроблених медичних препаратів.

 

Статьи

Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Все статьи