На Івано-Франківщині вирішили боротися з підробленими медичними препаратами

В Івано-Франківську сьогодні обговрювали проблему підроблених медичних прапаратів, - повідомляє кореспондент «ОстроВ».

У прес-центрі «Вектор» в Івано-Франківську відболося засідання на тему «Підроблені ліки в аптеках Галичини». Доповідачами перед журналістами виступили: Надія Шпур, начальник  Івано-Франківської обласної державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, депутат Івано-Франківської міської ради, В. Чорноус, Іван Венгринюк, комерційний директор фармацевтичної компанії «Іва-Фарм” та Андрій Микитин, заступник голови всеукраїнської Коаліції ВІЛ-сервісних організацій України. Доповідачів на цю прес-конференцію було обрано на круглому столі, що відбувся попередньо 4 березня.

Під час прес-конференції було озвучено коло питань, пов’язаних з темою підробки ліків та реалізацією їх в аптечних мережах. Андрій Микитин розвів про підсумки роботи в рамках дослідження щодо підроблених медичних препаратів, проведених Коаліцією ВІЛ-сервісних організацій в Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській області та продемонстрував зразок підробленого препарату.

Надія Шпур навела статистику виявлених порушень в аптеках Івано-Франківської області, зокрема і щодо підроблених препаратів. Перевірками держінспекції з контролю за якістю ліків протягом року по області виявлено 150 порушень щодо умов зберігання, 16 випадків - не зареєстрованих лікарських засобів, 66 випадків - продажу протермінованих препаратів, заборонених до реалізації - 15 випадків,  здіснення діяльності особами, що не відповідають кваліфікаційним вимогам – 49 випадків, 3 випадки, коли реалізацією ліків займаються не спеціалісти, 153 випадки не дотримання санітарних норм, невідповідність матеріально технічної бази – 225 випадків, недотримання правил щодо відпуску медичних засобів – 140 випадків.

- Найбільш часто підробляють препарати ті, які найбільше рекламують, - повідомив Іван Венгринюк. На Івано-Франківщині найбільше зафіксовано випадків підробок препарату «Мезим-Форте». І.Венгринюк, вважає за необхідне зобов’язати аптечні заклади продавати окремо біологічні добавки і відводити спеціально окремі вітрини для цієї групи товарів.

Тим часом юрист Володимир Чорноус подав кілька пропозицій, які стосуються зміни законодавства України і обіцяв направити їх народним депутатам від Івано-Франківщини для лобіювання в стінах Верховної ради України. Зокрема депутат Івано-Франківської міськради обурений тим, що штрафи за порушення ліцензійних умов аптечними закладами навіть в разі виявлення порушень прив’язані не до мінімальної зарплати, а до неоподаткованого мінімуму доходів громадян, тобто вони кратні цифрі 17 гривень.

- Це складає не значену суму для підприємців, - зазначає В.Чорноус, - а також сприяє підробці та реалізації піідроблених медичних препаратів.

 

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи