На Прикарпатті відзначать 100-річчя двічі зруйнованого пам’ятника Шевченку

На Прикарпатті у межах святкування Шевченківських днів цьогоріч відзначатимуть і сторіччя пам’ятника Тарасові Шевченку в с. Вовчинці Івано-Франківської міської ради.

Пам’ятник Тарасові Шевченку в с. Вовчинці було споруджено 1911 року спільними зусиллями однодумців Йосипа Гайдея (каменяр), Григорія Новоґродського, Антона Світного та мецената Григорія Борисюка, - повідомляє «ОстроВ».

Оскільки сільська влада не давала дозволу на встановлення пам’ятника, то вони підготували все необхідне заздалегідь і вимурували пам’ятник уночі. Під барельєфом Тараса Шевченка у першому варіанті пам’ятника був зроблений напис «Встане Україна і розвіє тьму неволі, світ правди засвітить». Проте один з мешканців с. Вовчинець Василь Чагур (1930 р. н.) твердить, що початковий варіант напису під барельєфом Тараса Шевченка звучав так: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!..».

Під час першої світової війни барельєф з написом зняли і заховали. В 1924 році його встановили знову, але зі зміненим текстом напису: «Учітеся, читайте, І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь».

За часів польської влади стався перший напад на пам’ятник Тарасу Шевченку в с. Вовчинець. Пошкодити пам’ятник спробував один з польських жовнірів, які ходили селом на стрільбище. Другий напад стався наприкінці 1980-х рр. і був здійснений, очевидно, за вказівкою когось із місцевих радянських керівників. Тоді було відбито боковини хреста. Після проголошення Незалежності України пам’ятник було реконструйовано. Завдяки старанням тодішнього голови Вовчинецької сільської ради Івана Новицького, а також Ярослава Храбатина та Ярослава Бажана було покладено новий хрест, підніжжя пам’ятника обкладено гранітними плитами, а дерев’яну огорожу замінено на металеву.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи