На Прикарпатті збудують Центр зустрічей для молоді з України та Польщі

На Прикарпатті, у Микуличині, збудують Міжнародний центр зустрічей студентської молоді України та Республіки Польща. Крім того, планується відновлення астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван в рамках «Дорожньої карти українсько-польських відносин на 2011-2012 роки». Про це йшлося на черговому українсько-польському робочому засіданні, що відбулося у Яремчі, - повідомляє «ОстроВ».

Ці питання стоять під патронатом президентів України та Польщі.

Як розповіла представник канцелярії президента Республіки Польща Анна Гурська, початкова підготовча стадія проекту відбувалася протягом двох останніх років.

«Зараз ми маємо надію реально приступити до етапу його реалізації. Над цим дуже плідно працює не лише Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника з його проректором з міжнародного співробітництва паном Ігорем Ципендою, наш Варшавський університет, а й представники місцевої влади. Вже готовий майданчик під забудову та деякі рішення стосовно відновлення обсерваторії на горі Піп Іван та з’явився ще один проект – Дім Вінценза, у якому місцева влада вашого краю хоче створити музей. Це завдання до Дорожньої карти співпраці наших країн до 2011-2012 роки», - зазначила А. Гурська.

За її словами, на сьогодні Проект Центру зустрічей української та польської молоді в Микуличині вже є. Наразі триває підготовка відповідної документації та пошук коштів. Також тривають роботи над програмою діяльності цих об’єктів.

«Готувалися проекти, документація. Сьогодні ми переходимо до наступного етапу, триває засідання українсько-польської робочої групи щодо будівництва у Микуличині Міжнародного центру зустрічей української та польської молоді, поруч зі спортивно-оздоровчим комплексом “Смерічка” Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, та відновлення обсерваторії на горі Піп Іван. Ми обговоримо питання фінансування та доопрацювання решти технічної документації», - розповів заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Роман Іваницький.

За словами проректора з міжнародного співробітництва Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Ігоря Ципенди, над розробкою проекту Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі працювали три групи молодих архітекторів: Варшавської політехніки, Краківської та Львівської. Молоді архітектори з Польщі та Львова, переможці першого туру конкурсу проектів, були учасниками другого конкурсного туру. Замовники проектів - Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника та Варшавський університет. У Польщі відбулося нагородження переможців проектів (перший етап проекту був закритий, другий проходив під егідою відомих архітекторів Польщі та України).

За результатами експертизи, яку позаторік провели польські архітектори, на розширеному засіданні Міністерства культури України з цього питання вдалося включити колишню обсерваторію «Білий Слон”, що на горі Піп Іван на Чорногірському хребті на території Верховинського району, у перелік об’єктів, які мають архітектурну цінність.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи