У Львові презентували книгу про документи з архівів КГБ «Окупанти без маски»

У Львові вперше презентували книгу «Окупанти без маски», що є унікальним документом з архівів КГБ.

Як повідомляє «Львівський портал», добірка містить численні факти, які показують підступність та жорстокість каральної системи СРСР у боротьбі з українським національно-визвольним підпіллям.

«Книга містить найстрахітливіші документи, які залишили нам КГБ. Цей документ звинувачує окупаційну владу, комуністичну партію і її керівництво у тих страхіттях, які творилися під її керівництвом. Які творилися упродовж довгого часу – від 1918 року, коли була створена ГК ЧП і того моменту, коли вона пройшла різні модифікації і стала КГБ. За той час зібрано колосальний матеріал щодо знищення українства як такого, української ідеї як такої, українського опору і українського вільнодумства. Опубліковані документи є різні, ми такого ще не мали. Цей документ дає уявлення про те, як чинилися злочини свідомо, як вони планувалися, як вони реалізовувалися не дивлячись на жодні міжнародні норми», – розповів член Політради Народного Руху України Богдан Горинь.

За його словами, у книзі також оприлюднено досі не відомий загалу документ, що мав гриф «особливо секретно». Це доповідна записка Міністерства державної безпеки УРСР (92 сторінки машинопису), датована 25 вересня 1949 року і спущена з Києва до Львова (начальнику УМГБ у Львівській області Майструку) для реалізації. Насправді це була детальна інструкція як діяти, органам державної безпеки в західних областях УРСР на виконання наказу МГБ СРСР № 00207 від 22 квітня 1947 року про ліквідацію українського національно-визвольного підпілля. У ній пропонується використовувати спеціальні агентурно-бойові групи МГБ, які, видаючи себе за органи служби безпеки ОУН, здійснювали б провокації. У публікованому документі цей метод називається «одним з ефективних засобів боротьби» з українським національно-визвольним підпіллям.

«Загалом від 1918 року до 1991 року було складено майже 1 млн справ, кожна з яких містила по 20-30 томів. В архівав КГБ під грифом «Секретно» і «Особливо секретно» зберігалося 20-30 млн томів, які стосувалися їхньої практики у боротьбі з українцями, з українськими організаціями, з українськими рухами», - каже Б.Горинь.

Також він зазначив, що добірка вийшла незначним накладом через брак коштів, однак він сподівається, що ці викривальні документі дійдуть до усієї громадськості.

Книгу презентували член Політради Народного Руху України Богдан Горинь, голова Львівської крайової організації НРУ Андрій Корнат та голова НРУ Борис Тарасюк.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи