У Львові вшанували молодь, засуджену комуністичним режимом під час «Процесу 59-ти»

Сьогодні, 17 січня, у Львові вшанували молодь, засуджену радянським комуністичним режимом під час «Процесу 59-ти» у 1941 році, - повідомляє кореспондент «ОстроВ».

Вшанування розпочалося із поминальної відправи та покладання вінка до хреста Музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

У своєму виступі біля Меморіалу голова Львівської обласної ради Олег Панькевич Олег Панькевич наголосив на тому, що «Сьогоднішня Українська держава завинила перед нашими попередниками, бо не маємо гідного українського календаря, не маємо бачення пам'ятних дат на державному рівні. Нам кажуть святкувати інші заходи, святкувати по-іншому та інші свята наших окупантів, тих, хто нищив студентів у 1941 році, і тих, що нищили людей у тюрмах 1941 року - у тюрмі на Лонцького, у Золочівській, Стрийській тюрмах».

Вшанування відбулося за участі духовенства УГКЦ, семінаристів Львівської духовної семінарії Святого Духа, керівництва Львівської облдержадміністрації, Львівської обласної ради, Львівської міської ради, представників інтелігенції, молодіжних та ветеранських громадських організацій.

Наступним заходом із вшанування на Львівщині пам’яті українських студентів, засуджених радянським комуністичним режимом у 1941 році під час «Процесу 59-ти», стане відкриття у музеї Львівського національного університету імені Івана Франка виставки «Репресії проти української еліти: Процес 59-ти».

Довiдка

17–19 січня 1941 року у Львові в приміщенні обласного управління НКВС відбувся гучний політичний судовий процес над 59-ма молодими українцями, переважно студентами львівських вишів, яких звинувачували в антирадянській діяльності та належності до Організації Українських Націоналістів (ОУН).

Підсудними були 37 юнаків та 22 дівчини віком від 16 до 30 років – студенти університету, медичного й політехнічного інститутів, а також учні шкіл та гімназій м. Львова.

У результаті обвинувального вироку 19 студентів було розстріляно, 24 отримали по 10 років позбавлення волі, 15 підсудних – від 4 до 8 років, одну обвинувачену депортовано за кордон.

 

Статьи

Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Луганск
20.04.2024
19:37

"Эта война не похожа ни на одну другую": Украина продолжает нарабатывать опыт психологической поддержки раненых и вернувшихся из плена

"Честно говоря, мне не хочется снова обо всем этом вспоминать... Да, я признаю, что нуждаюсь в помощи психолога. Но сейчас мне ее не предоставляют"
Все статьи