Українці плутали поняття свободи з європейськими стандартами життя — історик

Історик Ярослав Грицак вважає, що українці плутали поняття свободи з європейськими стандартами життя на початках незалежності України, — повідомляє кореспондент «ОстроВ». 

Про це Ярослав Грицак заявив сьогодні під час круглого столу «Свобода як внутрішня необхідність», що проводився в рамках Форуму видавців у Львові.  

«В 1989-1991 році, коли робили різні опитування, то показувались, що українці, росіяни за своїми цінностями дуже схожі на європейців чи американців, вони хотіли свободи. І питання було, звідки це могло взятись у людей, що десятки років жили за несвобідного режиму. Пояснення дуже просте: українці і росіяни плутали свободу з іншим поняттям, вони плутали свободу з поняттям європейських стандартів життя. Вони вважали, що якщо буде свобода, то вона буде як масло на хлібі: чим більше буде свободи, тим буде товстішим буде масло на цьому хлібі. Як показали перші 15-20 років, свобода не мажеться на хліб. Чим більше свободи, тим масло стає проблематичніше і тонкіше», — сказав Ярослав Грицак.  

Історик нагадав, що Польща переживала подібні періоди розчарувань. «Той настрій, який є в нас зараз, в поляків був декілька раз. Це був кінець шістдесятих, особливо середина вісімдесятих. Почуття страшенного відчаю, почуття, що все пропало, зміни неможливі. А що сталось? Сталось те, що дуже багато людей сказало, що, по-перше, ми не маємо права розчаровуватись, а, по-друге, поразка, це не є щось остаточно погане. Це час на аналіз, що ми не так робимо, чому ми цю свободу так швидко втрачаємо?», — сказав він.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи