СБУ вилучило матеріали про національно-визвольний рух з музею “Тюрма на Лонцького” у Львові

Працівники Служби безпеки України вилучили матеріали про національно-визвольний рух з музею “Тюрма на Лонцького” у Львові, — повідомили кореспондента „ОстроВ” у Центрі досліджень визвольного руху.   

Під час обшуку в кабінетах істориків музею “Тюрма на Лонцького” 13-14 серпня працівники СБУ вилучили 2 ноутбуки, 1 жорсткий диск, паперові копії історичних документів із кабінетів науковців, відео-свідчення дисидентів, повстанців, колишніх в’язнів тюрми, що збиралися науковцями протягом 2009-2010 років. 

Крім комп’ютерів та жорсткого диска, вилучено паперові та електронні копії документів про дисидентів, накази керівництва МГБ за 1945 р., документів із литовського архіву колишнього КГБ. 

Представники СБУ не показали жодних санкцій на обшук, а документів, що містять «державну таємницю», так і не було знайдено. Проте все вилучене в музеї поїхало на «додаткову експертизу» у центральний офіс СБУ.  

«Жодних державних таємниць у вилучених документах немає і не може бути. Проте ці вилучення — спроба зупинити дослідницьку діяльність науковців та поширення документів», — сказав історик музею Ігор Дерев’яний. 

«Те, що відбулося, — це спроба зупинити наукову роботу Національного музею. Це порушення закону і конституційних прав громадян», — сказала дисидент, колишній в’язень тюрми на Лонцького Ірина Калинець. 

Після вилучень матеріалів науковцям дозволили зайти до кабінетів, де вже не стало багато історичної інформації. Крім того, керівництво СБУ закрило доступ відвідувачів музею «Тюрма на Лонцького» до в’язничного подвір’я, де тільки 22–28 червня 1941 року було розстріляно 1681 особу. 

Нагадаємо, що 8 вересня у Києві було затримано історика-дослідника визвольного руху, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого. Проти Руслана Забілого СБУ порушила кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю. 

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» — музей, створений у колишній катівні КГБ та Гестапо, він один із лише двох в Східній Європі (другий у Вільнюсі, Литва). Музей за ініціативи львівської громади відкрито 28 червня 2009 року, 14 жовтня він отримав статус національного. 

Оскільки приміщення колишньої тюрми належало СБУ, музей був створений при СБУ. Але на початку 2010 року, як і було заплановано, рішенням Кабміну було передано Українському інституту національної пам’яті. Проте уряд Азарова зупинив цю передачу.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи