Тернопільська молодь вимагає відставки голови СБУ

Проти відкриття кримінальної справи проти історика Руслана Забілого виступила тернопільська молодь під час мітингу 13 вересня. Чоловіка звинувачують у спробі розголошення державної таємниці, - повідомляє «20 хвилин».

Нагадаємо, що кілька днів тому, 8 вересня, у Києві затримали директора Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонського” Руслана Забілого. Проти нього порушили кримінальну справу за фактом розголошення даних, які становлять державну таємницю. Натомість історик заперечує пред'явлені йому звинувачення.

«Серія протестів відбувається по всій Україні, - розповідає учасниця пікету Ірина Вівсяна. - Зокрема, 10 вересня мітинг провели у Львові. Нині Тернопіль протестує проти будь-яких політичних репресій, які відбуваються в Україні. Також ми вимагаємо розсекречення документів на тему Голодомору та визвольних змагань».

Несправедливим вважає затримання Руслана Забілого голова обласної організації “Молодіжний націоналістичний конгрес” Богдан Яремко: «Його затримали через те, що він досліджував реальні події про українські визвольні змагання. У відділку історик пробув 16 годин, йому не висунули жодного обвинувачення. Під час своєї прес-конференції Забілий розповідав, що це була усна вказівка голови СБУ».

Учасники протесту висловили свої вимоги до керівництва СБУ. Зокрема, закрити кримінальну справу проти Руслана Забілого, відставка голови СБУ Валерія Хорошковського. А також припинити політичні репресії та розсекретити документи що, стосуються Голодомору та визвольних змагань.

Надіслати ці вимоги у Київ пообіцяв пікетувальникам перший заступник начальника обласного управління СБУ Володимир Іванюк. Однак щось коментувати щодо цієї справи відмовився.

«Я не бачив матеріалів справи, тому не маю права щось коментувати, - зазначив пан Іванюк. - Це не просто історик, він працював у штабі СБУ і мав доступ до всіх документів. А з якими документами він працював - це вже питання слідства».

Крім того, Володимир Іванюк додав, що в обласному управлінні СБУ діє інформаційно-довідкова зала. Студенти, які займаються науковою діяльністю, можуть користуватися матеріалами, які там зберігаються. Однак це лише та інформація, з якої зняли гриф таємності.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи