Пластуни з Тернопільщини відновлювали українські хрести у Польщі



Історичне кладовище у польському селі Жуків відновлювали тернопільські пластуни разом із пластунами з Польщі та різних міст України, - повідомляє "20 хвилин".

Молоді люди викопали із-під землі понад 60 старих хрестів з українських поховань на території Польщі. Усі хрести пластуни встановили у вертикальне положення, почистили та прибрали.

- Значна частка цих хрестів є справжнім мистецьким шедевром, виготовленим українськими майстрами із села Старе Брусно, - розповідає учасник табору “Вирій”, машканець Козової Ярослав Грубський. - А це село було знищене під час депортації населення в 1940-х роках. Також ми подорожували Польщею. Відвідували українські церкви, музеї, меморіали. Сильно вразило те, що українці Польщі, незважаючи на утиски, згуртовані, не забувають рідну мову і зберігають патріотичні настрої. Цікаво також, що стаціонарна частина нашого табору проходила у польському місті з українською назвою “Жуків”. Це місто колись було нашим, а зараз знаходиться на території Польщі.

- Ця табір-експедиція була продовженням розпочатого два роки тому проекту по відновленню історичного кладовища, - розповідає комендант табору Андрій Котлячук. - Тепер уже ми провели цей проект у вигляді пластового табору. Волонтери також реставрували та законсервовували найцінніші та найстаріші пошкоджені хрести. А саме кладовище прибирали від зайвої рослинності та приводили його до ладу.

У стінах напівзруйнованої цвинтарної каплиці пластуни також влаштували експозицію-лапідарій із цінних надгробків, що не підлягають реставрації.

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи