Пластуни з Тернопільщини відновлювали українські хрести у Польщі



Історичне кладовище у польському селі Жуків відновлювали тернопільські пластуни разом із пластунами з Польщі та різних міст України, - повідомляє "20 хвилин".

Молоді люди викопали із-під землі понад 60 старих хрестів з українських поховань на території Польщі. Усі хрести пластуни встановили у вертикальне положення, почистили та прибрали.

- Значна частка цих хрестів є справжнім мистецьким шедевром, виготовленим українськими майстрами із села Старе Брусно, - розповідає учасник табору “Вирій”, машканець Козової Ярослав Грубський. - А це село було знищене під час депортації населення в 1940-х роках. Також ми подорожували Польщею. Відвідували українські церкви, музеї, меморіали. Сильно вразило те, що українці Польщі, незважаючи на утиски, згуртовані, не забувають рідну мову і зберігають патріотичні настрої. Цікаво також, що стаціонарна частина нашого табору проходила у польському місті з українською назвою “Жуків”. Це місто колись було нашим, а зараз знаходиться на території Польщі.

- Ця табір-експедиція була продовженням розпочатого два роки тому проекту по відновленню історичного кладовища, - розповідає комендант табору Андрій Котлячук. - Тепер уже ми провели цей проект у вигляді пластового табору. Волонтери також реставрували та законсервовували найцінніші та найстаріші пошкоджені хрести. А саме кладовище прибирали від зайвої рослинності та приводили його до ладу.

У стінах напівзруйнованої цвинтарної каплиці пластуни також влаштували експозицію-лапідарій із цінних надгробків, що не підлягають реставрації.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи