На Тернопільщині відкрили виставку, присвячену закінченню Другої Світової війни



У Держархіві Тернопільської області відкрилася виставка «Мужність залишається в віках», присвячена закінченню Другої світової війни. Про це «ОстроВ» повідомили в прес-службі Тернопільської ОДА.

В експозиції виставки представлені ксерокопії документів про оголошення війни Японії Радянським Союзом, хроніка бойових дій, текст акту про беззастережну капітуляцію Японії та інші документальні свідчення цієї історичної доби.

Довідка

Після розгрому і капітуляції нацистської Німеччини  Японія залишалася єдиною воюючою стороною розгромленого нацистського блоку.

До літа 1945 року Японія мала в наявності великі військові сили, які налічували 7,2 млн. чоловік, біля 11 тис. літаків, 109 кораблів та іншу військову техніку.

8 серпня 1945 року Радянський Союз вступив у війну з Японією, 10 серпня у війну вступила Монгольська Народна Республіка. Вступ у війну Радянського Союзу докорінним чином змінив співвідношення сил у Східній і Південно-Східній Азії на користь союзних держав.

В період, коли радянські війська готувалися до наступу, на японські міста Хіросіму та Нагасакі американські літаки скинули атомні бомби, що привело до нечуваних жертв та руйнувань, які не можливо виправдати.

9 серпня радянські війська атакували Квантунську армію з землі, повітря і моря. Бойові дії розгорнулися на протязі 4 тис км. Тихоокеанський флот перерізав морські комунікації, які армія використовувала для зв’язку з Японією. Загальне керівництво військовою операцією здійснювалося Маршалом Радянського Союзу О.М. Василевським. Розгром японських військ був здійснений в ході лише однієї стратегічної кампанії, яка тривала 24 дні.

14 серпня 1945 року в Японії було прийнято рішення про капітуляцію.

2 серпня 1945 року на американському лінкорі «Міссурі» представники Японії підписали Акт про капітуляцію.

В ході операції уряд Радянського Союзу нагородив орденами і медалями 308 тис. чоловік, звання Героя Радянського Союзу були удостоєні 93 чоловіки, в тому числі 6 чоловік-другої медалі «Золота зірка».

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи