Тернопільський депутат продавав начинку для атомної бомби



44-річний Андрій Костишин, колишній депутат Тернопільської обласної ради з фракції Партії регіонів, зі спільниками намагався продати контейнер із 3,672 кг плутонію. Хотіли отримати $19 млн. Їх затримали, - повідомляє «Gazete.ua».


У контейнері була капсула протипожежної сигналізації. Вона містить радіоактивну речовину — суміш ізотопів плутонію-239 та америцію-241. Такі виробляли на спецзаводі ”Ізотоп” у 1970–1980-х. Продавали лише спеціалізованим підприємствам по 5–7 крб. за штуку. Плутоній-239 використовують як начинку до атомної бомби.

Екс-депутат попросив спільника 57-річного Ярослава Яцківа знайти покупця на товар. Той торгував автозапчастинами на ринку в Чернівцях. За гроші погодився допомогти.

«П’ять разів возив ті ящики у столицю й Рівне, показував якимсь бізнесменам», — говорить Яцків.

Навесні 2008-го Костишин познайомився з Віталієм Халупою. Теж попросив знайти покупця на плутоній.

У лютому про задум депутата дізналися працівники Служби безпеки. Оперативник Дмитро Твердохлєбов удавав покупця, три місяці вів переговори. Угоду малу укласти 9 квітня 2009 року о 8.00. Оперативник із валізою грошей сів в автомобіль Костишина. Продавців попередив, що не віддасть коштів, доки не виміряє радіоактивність капсули. Під час цієї процедури всіх затримали.

«Такої справи в Україні ще не розглядали, — розказує суддя Тернопільського міського суду Олександр Костів. — Зараз у Львові слухають аналогічну справу, мене вже попросили надіслати матеріали».

Тернопільський міськрайсуд засудив Андрія Костишина та Ярослава Яцківа до восьми років в’язниці, Віталія Халупу — до шести. Їх визнали винними у незаконному поводженні з радіоактивними речовинами та шахрайстві. У всіх трьох конфіскують майно.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи