У Карпатах вироблятимуть органічні продукти, як у Альпах



В Україні ініціюють створення міжнародного карпатського бренду. Він включатиме в себе торгові марки всіх країн Карпатського регіону.

Про це заявили на спільному швейцарсько-українському семінарі, який відбувся у с. Спас Коломийського району на Івано-Франківщині, - повідомляє «Gazeta.ua».

Над розробкою карпатської торгової марки продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг працює українська асоціація виробників органічної продукції “Чиста флора”, “Зелене Досьє” та кілька міжнародних організацій - ЮНЕСКО, АНПЕД, Хайфер Інтернешнл, Швейцарський дослідний інститут органічного сільського господарства FiBL.

“Усі знають світовий бренд Альпи, до якого входять країни альпійського регіону. А ми вирішили, що Карпати нічим не гірші, адже у нас є гарна природа, екологічно чиста зона, свої традиції”, – сказала Катерина Малькова, менеджер проектів “Зеленого досьє”.

Вона нагадала, що у 2003 році 7 країн – Польща, Румунія, Сербія та Чорногорія, Словаччина, Угорщина, Україна та Чехія - підписали Карпатську конвенцію, у якій зобов’язалися охороняти чистоту та екологію Карпат, зберігати та примножувати місцеві традиції тощо.

“Відтоді почали говорити про загальнокарпатський бренд, який би об’єднав усі Карпати - природні об’єкти, місцеві традиції, спосіб ведення господарювання, продукцію. Але насамперед ми говоримо про органічну продукцію, яку вирощують у Карпатах. Зараз ми працюємо над розробленням критеріїв для об’єднання у спільний бренд. Для початку потрібно, щоб у країнах карпатського регіону створили власні торгові марки для зелених садиб, виробництв органічної продукції, організацій, що займаються культурною спадщиною. А вже потім усіх об’єднувати під одним трендом”, - розповіла Малькова.

В Україні вже є кілька виробництв органічної продукції, які з часом можуть увійти до міжнародного карпатського бренду.

Упізнати екологічно чисту продукцію можна за відповідним маркуванням. Сьогодні вітчизняну органічну продукцію сертифікують за Швейцарськими стандартами, оскільки в Україні закону про органічні продукти харчування нема.

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи