У Тернополі відкрили пам’ятник Соломії Крушельницькій в повен зріст



У Тернополі відкрили перший у світі пам’ятник Соломії Крушельницькій в повен зріст. Участь у церемонії відкриття взяли племінник оперної прими, Народний артист України Мирослав Скорик, міський голова Тернополя Роман Заставний, голова облдержадміністрації Михайло Цимбалюк, голова обласної ради Олексій Кайда, голова благодійного фонду ім. С.Крушельницької Марта Подкович, - повідомляє «ZAXID.NET».

У своїх виступах вони наголосили на значимості нинішньої події в житті міста та величину здобутків С.Крушельницької, яка прославляла за кордоном свою рідну державу.

М.Цимбалюк також повідомив, що у всіх школах області цьогоріч буде проведено урок С.Крушельницької.

Пам’ятник заввишки 3,8 м, важить 3,5 т. Постать співачки вилито з бронзи. Автори композиції – скульптор Володимир Стасюк (Рівне), архітектор Ізабелля Ткачук, які працювали спільно з тернопільськими митцями Данилом Чепілем та Анатолієм Водоюяном.

У мерії запевнили, що монумент С.Крушельницькій у Тернополі став першою та єдиною у світі парковою скульптурою прими у повен зріст. Наразі є тільки погруддя співачки у Львові та Мілані, де співачка виступала у театрі "Ла скала".

С.Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року у селі Білявинці, тепер Бучацького району Тернопільської області, в сім’ї священика. Походить зі шляхетного й старовинного українського роду. З 1878 року вони перебралися у село Біла неподалік Тернополя, звідки вже нікуди не переїжджали.

Померла співачка 16 листопада 1952 року. Поховали її у Львові на Личаківському кладовищі поруч з могилою Івана Франка.

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи