Пам'ятник жертвам операції «Вісла» відкрили на Львівщині



Пам'ятник жертвам терору і депортації українців Холмщини 1938-1947 рр. відкрили на Львівщині 22 серпня, — повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської ОДА. 

Відкриття пам’ятника в с.Тудорковичі Сокальського району відбулось за участю заступника голови Львівської ОДА Ліляни Гримської та голови Львівської облради Мирослава Сеник.

Священики різних конфесій відслужили панахиду за невинно убієнними та освятили пам'ятний хрест жертвам терору та депортації.

"Великою трагедією було примусове виселення українців з їх споконвічних земель - Надсяння, Підляшшя, Любачівщини, Лемківщини, Холмщини. І цей пам'ятник не дасть забути ці сторінки нашої історії. Тут кожен перехожий пам'ятатиме про українські села, храми, кладовища, історичні пам'ятки, про полеглих героїв, які залишились там на малій Батьківщині", — сказала Ліляна Гримська під час відкриття пам’ятника.  

Спорудження пам'ятника розпочалося у 2007 році до 60-річчя операції "Вісла" за підтримки Львівської ОДА та облради на пожертви діаспори та спонсорів. 

Операція "Вісла" — злочинний захід етнічної чистки, здійснений польським комуністичним режимом у 1947-му році проти українського населення на історичних українських землях, що відійшли до Польщі після Другої світової війни. Полягав у примусовій депортації (виселенні) українців з Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині.




Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи