Пам'ятник трагічно загиблим українцям у 1942-1947 роках відкрили в Польщі



Пам'ятник трагічно загиблим українцям у 1942-1947 роках відкрили у с. Гораєць Підкарпатського воєводства 21 серпня, — повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської ОДА. 

Участь у заході взяли перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків, голова Об'єднання Українців в Польщі Петро Тима, тимчасово повірений у справах України в Республіці Польща Андрій Сибіга, секретар Ради охорони пам'яті боротьби та Мучеництва Анджей Кшиштоф Кунерт, воєвода Підкарпатський Мирослав Карапита.

"Є багато місць в Польщі, де загинули українці захищаючи свою країну, незалежність. Ми повинні гідно вшанувати пам'ять загиблих - Павлокома, Ланцут, Сагринь, Гораєць, Терка, Заліська Воля, Тухоля, Пикуличі і багато, багато інших місць. Ми повинні кожне гідно вшанувати. Так само і в Україні є багато місць пам'ятних, знакових для поляків. На Тернопільщині, Волині, Харківщині, Львівщині. Ці місця також мають бути гідно вшановані, як і українські в Польщі. Історія не повинна робити між нами кордонів", — сказав Мирон Янків під час відкриття пам’ятника.

Ініціаторами відкриття пам‘ятника трагічно загиблим жителям Горайця, в тому числі жертвам операції частин Польського війська шостого квітня 1945 року, коли під час трагічних подій загинуло 174 особи, є Громадський комітет Пам‘яті жертв Горайця 1942-1947 років та Перемиський відділ Об‘єднання Українців у Польщі.  

Впорядкування цвинтаря та зведення пам’ятника у с. Гораєць було прописано у Протоколі реалізації впродовж 2005-2007 років угоди між Урядами України та Польщі про збереження місць пам’яті і поховання жертв війни та політичних репресій від 21 березня 1994 року. 

У серпні 2009 року було отримано дозвіл на будову пам’ятного надгробку загиблим українцям у с. Гораєць. Пам'ятник споруджено громадським коштом українців у Польщі. 




Статьи

Страна
20.04.2024
10:00

Тучи на горизонте, или Почему у бизнеса "портится настроение"?

Валовой внутренний продукт (ВВП) за январь-февраль вырос на 3,6%, по данным Минэкономики. Не стоит забывать, что в январе 2023 г. зафиксировано падение на 32%, в феврале – на 26%. Сейчас - рост...
Мир
20.04.2024
09:31

"Трамп хочет, чтобы Конгресс принял решение о помощи Украине". Обзор западных медиа

Если Трамп вернется в должность и попытается протолкнуть мирное соглашение между Россией и Украиной, ему нужно, чтобы Украина имела сильную военную позицию
Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Все статьи