Незаконну рубку захисних насаджень виявили на Тернопільщині



На Тернопільщині внаслідок незаконної рубки захисних насаджень вздовж автодороги Бережани-Мечищів заподіяно шкоди більше, ніж на 135 тис. грн., - повідомляє «Тернопільська правда». 

Незаконну рубку захисних лісових насаджень вздовж автодороги Бережани-Мечищів зафіксували інспектори Держекоінспекції у Тернопільській області під час перевірки оперативної інформації. 

Обстеження території вчиненого порушення проводилося у присутності директора ДП «Бережанирайагроліс», адже, як з’ясувалося, знищені лісові насадження росли на територіях, що межують і знаходяться у користуванні двох лісокористувачів ДП «Бережанирайагроліс» та ДП «Бережанське лісомисливське господарство». Згадані лісогосподарські підприємства дозволів чи погоджень на проведення рубок на підвідомчих ділянках не давали.

У ході обстеження на території ДП «Бережанирайагроліс» зафіксовані пні 161 дерева (породи граб, вільха, липа та ін.) та 172 дерев в межах ДП «Бережанське лісомисливське господарство». Шкода завдана незаконною рубкою насаджень склала відповідно 116,113 тис.грн. та 19,293 тис.грн.

Відомо, що відповідно до вимог нормативних документів, які регулюють порядок утримання смуги відводу автодороги, територія по обидві сторони дороги повинна бути звільнена від дерев та кущів для запобігання нависання  їх крон над проїзджою частиною та забезпечення видимості, а відповідно і безпеки дорожнього руху. 

Для проведення подібних рубок законодавством передбачений певний порядок, який вимагає наявності припису ДАІ, в першу чергу, відповідних погоджень з користувачами лісових земельних ділянок, проведення відводу дерев в рубку та виписки дозволу (лісорубного квитка). На жаль, крім припису ДАІ, жодних згаданих документів ні в філії «Бережанський райавтодор», ні в підприємств лісокористувачів не виявиявилось. Крім того, з’ясувати за яких причин та обставин Мечищівський сільський голова проявив ініціативу, зібрав бригаду та організував безбілетну рубку з його письмового пояснення не вдалося.

У зв’язку з тим, що у вказаному порушенні вимог природоохоронного законодавства вбачаються ознаки злочину, передбаченого ст. 246 Кримінального Кодексу України, матеріали перевірки направлено до прокуратури Тернопільської області.

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи