Львівській, Івано-Франківській та Закрпатській областям загрожують техногенні катастрофи

Міністр охорони природи заявив, що Західним областям України загроують техногенні катастрофи, - повідомляє “ЗІК”.

Міністр охорони навколишнього природного середовища виступив із доповіддю на засіданні Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У доповіді йшлося про складну екологічну ситуацію, яка склалася у зонах діяльності підприємств гірничої хімії на території Закарпатської, Львівської та Івано-Франківської областей та шляхи її розв’язання.

   
До «чорного списку» потрапили: Державне підприємство «Солотвинський солерудник» (Закарпатська обл.), Стебницьке державне гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», Роздільське державне гірничо-хімічне підприємство «Сірка», державне госпрозрахункове підприємство «Подорожненський рудник», Яворівське державне гірничо-хімічне підприємство «Сірка» (Львівська обл.), «Калійний завод» ВАТ «Оріана», Домбровський кар’єр, рудники «Калуш», «Голинь» та «Ново-Голинь» (Івано-Франківська обл.).

За словами Віктора Бойка, у зоні діяльності цих 10 підприємств було виявлено негативні техногенні прояви, пов’язані з забрудненням вод, зміною ландшафту, підвищеним карстоутворенням та деформаціями гірничих масивів. «Зараз існує реальна небезпека забруднення вод Тиси, Дністра, Сяну. Може бути зруйнована дамба на Дністрі, постраждати місто Стебник, водоканалізаційні мережі Дрогобича та Трускавця, залізниця Київ-Трускавець», – підкреслив Віктор Бойко – «Кожне з підприємств – місце потенційної техногенної катастрофи локального, або й глобального масштабу».
За словами Міністра, докладно вивчено ситуацію на кожному з підприємств і розроблено цілий комплекс заходів. Це консервація небезпечних рудників та шахт, екологічна реабілітація прилеглих територій, монтаж сейсмостанцій для дистанційного контролю за деформаціями гірничого масиву, створення передбачених водним та земельним законодавством України водозахисних смуг навколо озер та ін.

«Біда в тому, що ліквідацію негативних технічних проявів діяльності підприємств тривалий час визнавали нерентабельною. Основною проблемою досі лишається недостане фінансування» – наголосив Віктор Бойко – «Зараз слід провести інвентаризацію того, що реально зроблено для мінімізації шкідливого впливу гірничо – видобувних робіт. Тоді визначити проведення додаткових першочергових заходів і, звичайно, вкласти у них кошти. Місто Калуш та села Кропивник і Сівка-Калуська, що знаходяться біля «Калійного заводу» ВАТ «Оріана», вже законодавчо визнані зоною надзвичайної екологічної ситуації. І або ми будемо діяти зараз, або до них приєднаються інші».

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи