Ректор Українського католицького університету заявив про тиск з боку СБУ



Ректор Українського католицького університету Борис Ґудзяк заявив про тиск на нього з боку Служби безпеки України, — повідомили кореспондента «ОстроВ» в УКУ.

Про це йдеться у Меморандумі ректора Українського Католицького Університету про відвідини УКУ представником Служби безпеки України, відповідальним за стосунки з Церквами. 

Під час зустрічі з Борисом Гудзяком, яка відбулась 18 травня цього року, співробітник СБУ підкреслив, що адміністрація університету повинна застерегти студентів: ті, хто візьме участь у протиправній діяльності під час будь-яких акцій протесту, будуть притягнуті до відповідальності перед законом.

Після цього працівник СБУ вийняв лист, адресований ректору УКУ, і попросив Бориса Гудзяка його прочитати, а також підтвердити підписом про ознайомлення з його змістом. «Відвідувач ствердив, що після того, як я прочитаю і підпишу цей лист, він повинен забрати його з собою», — сказав Борис Гудзяк у своєму меморандумі.

Ректор УКУ відмовився читати та підписувати лист від СБУ. «Підписання такого документа, як цей лист, що був мені запропонований до підпису, рівнозначне зі згодою на співпрацю з СБУ. Особа, яка його підписує, властиво, погоджується зі змістом листа та з можливими його наслідками. У практиці радянських спецслужб поставлення підпису на документі, який був написаний КДБ і зберігався там, було основним методом вербування таємних інформаторів (сексотів)», — сказав Борис Гудзяк.

Ректор УКУ вважає, що конфіскація листа після підписання робить його і підпис інструментами для використання СБУ на власний розсуд. Зокрема, на керівництво університету може здійснюватись тиск з вимогою приборкати студентські виступи. 

«Заходи такого типу породжують острах і тривогу. Вони й задумані для того, аби залякати адміністрації університетів та студентів. Вони є елементом методології, добре знаної українському народові. Відродження таких практик є свідомою спробою відродити методи радянського тоталітарного минулого та наново посіяти страх у суспільстві, яке тільки почало відчувати свою свободу», — сказав Борис Гудзяк.

Ректор УКУ вважає, що оскільки лише декілька з приблизно 170 українських університетів заявили протест проти недавніх змін у політиці та освіті, а багатьох ректорів спонукали або змусили висловитися на їхню підтримку, то зрозуміло, що останнім часом у вищу освіту «швидкою ходою повертаються страх і пристосуванство».

При цьому Борис Гудзяк відзначає, що 11 травня 2010 року, коли українські студенти організовували протести у Львові та Києві, представник апарату Ігоря Держка, заступника голови ЛОДА з гуманітарних питань зателефонував до ректорату й запитав про статистику — кількість студентів, які беруть участь у демонстраціях. На що в УКУ відповіли, що не знають, яким чином вести такі підрахунки. 




Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи