Геотермальну установку вартістю 12 мільйонів євро хочуть побудувати у Франківську

В Івано-Франківську планують побудувати геотермальну установку вартістю 12 млн євро, - повідомляє кореспондент "ОстроВ".

Про це розповів директор Інституту проблем надійності газонафтопроводів Академії геологічних наук Віктор Шевчук.

За його словами, проведені дослідження виявили, що на території Івано-Франківська на глибині 3,5 км є 60-метровий водоносний горизонт, температура якого 87 градусів за Цельсієм. В.Шевчук зазначив, що уже розроблені проекти свердловин, теплообмінників, проведені гідравлічні, теплові, економічні розрахунки.

"Передбачається відключити існуючу котельню на вулиці Симоненка, а потребу в тепловій енергії забезпечити за допомогою геотермальної установки", - пояснив науковець.

Він уточнив, що для будівництва геотермальної установки міськвиконком виділив ділянку.

Вартість проекту - 12 млн. євро.

Термін проектування і будівництва - 1,2 роки, період окупності - 7 років.

Геотермальна установка забезпечить теплом понад 50 тис. мешканців Івано-Франківська.

Її використання, за даними науковця, дозволить Івано-Франківську економити в рік 20 млн куб. м газу.
 
Він уточнив, що ТЕО будівництва установки уже має позитивні експертні висновки територіального управління Держінспекції з енергозбереження.

В.Шевчук зазначив, що оскільки в Україні немає досвіду проектування геотермальної установки, то її проект розробить німецька компанія "Пасивні технології", а обладнання поставить компанія Siemens . Нині для реалізації проекту шукають інвестора.

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи