Галичина – походить від слова «змій» у жіночому роді. Огляд преси



Львівська газета «Високий Замок» останнього тижня взяла на себе функцію громадського ініціатора з питання  перейменування однієї з львівських вулиць ім’ям трагічно загиблого президента Польщі:

«Почувши таку пропозицію від кореспондентів нашої газети, не всі сприймали її позитивно. Наприклад, депутат Тетяна Крушельницька вважає, що вулиця Качинського у Львові не потрібна. «При усьому моєму співчутті польському народу, вважаю, що такі розмови у жалобні дні не є потрібними і є передчасними, – каже пані Тетяна. – Є багато людей, які по-різному оцінюють трагедію, що трапилася у Смоленську».

«Ми сумуємо разом із поляками, але, на мій погляд, створювати у Львові вул. Качинського – це не суперактуально, – каже депутат Анатолій Забарило».

Ідея про перейменування однієї з львівських вулиць ім’ям трагічно загиблого президента Польщі є очевидною. Адже у Львові – одна з найбільших польських громад в Україні, Лех Качинський приїжджав до Львова, чи не усі львівські посадовці були з ним особисто знайомі.

Тим часом галичани масово поспішають до польського консульства у Львові. Щоправда здебільшого в справах виїзду на тимчасові роботи. Газета «Експрес» пише:

«Під стінами генконсульства Польщі у Львові і вдень і вночі черги. У цю пору року вони довші, аніж зазвичай. Наші співвітчизники оформляють робочі візи, аби виїхати до сусідів на заробітки… Де взяти запрошення? Як з’ясувалося, ними торгують водії пасажирських автобусів, що курсують з України до Польщі. Такий «папірець» коштує від 100 до 150 доларів. Додайте 35 євро за саму робочу візу.

Доведеться також витрачатися і на те, щоб дістатися до місця праці, - від сотні до кількох сотень злотих… Частина заробітчан виїжджає до Польщі й уже на місці шукають роботу, тиняючись від хати до хати і запитують господарів, чи не потрібні їм працівники. Вони погоджуються навіть на мізерну плату...

Заробітчани нарікають на те, що їм доводиться поневірятися, а й далі шукають роботу за кордоном. Мовляв, на ті копійки, які вони можуть заробити вдома, жодна нормальна людина не проживе».

В Івано-Франківську з огляду на ріст народжуваності виникають проблеми дошкільного облаштування дітей. Газета «Галицький кореспондент» пише:

«Третина маленьких франківчан у вересні не зможе піти у дитячий садочок через брак місць. Щоби встигнути «стати на чергу», батьки поспішають записати своїх малюків у дитсадок задовго до офіційного набору. Вони скаржаться, що за прийом дитини у дошкільний заклад з них вимагають чималі «благодійні внески».

Андрій М. поквапився записати свого сина у дитячий садок ще у семимісячному віці. «Ми обрали садочок у центрі міста. За пропискою ми не належимо до цього садочка, та він дуже популярний, тому всі рекомендували піти записатися якомога швидше, бо там завжди великі черги», - розповідає Андрій. Хоча офіційний запис дітей у дошкільні заклади починається з 1 року, Андрієві не відмовили.

Така практика в Івано-Франківську стала нормою. Батьки, побоюючись, що опиняться в кінці черги, поспішають записати дитину до дитсадка якомога швидше. Вдруге батькам пропонують прийти і підтвердити свій вибір, коли дитині виповниться рік. Втім, дізнатися про те, чи дитина таки потрапить у садочок, можна буде лише на початку вересня. «Батьки мали би записувати дітей в один садочок у своєму мікрорайоні, а вони з переляку записуються у кілька садочків одночасно, тому ми не можемо зараз сказати, скільки дітей залишаться поза чергою», - пояснює Оксана Передрук, головний спеціаліст з питань дошкільної освіти управління освіти і науки міськвиконкому.

Через брак місць завідувачі дитсадків постійно змушені відмовляти батькам, які перебувають в кінці черги. Однак, як запевняє О. Передрук, шестирічних дітей зобов'язані приймати усі садки: «Ми постійно відкриваємо нові групи для шестирічок, щоб усі вони мали змогу підготуватися до школи». А батькам молодших дошкільнят нерідко пропонують гарантований запис дитини у садок в обмін на благодійні внески. Мовляв, усі діти все одно в садочок не потраплять, то краще взяти тих, хто допоможе закладу матеріально і подбає про усе необхідне для своєї дитини сам».

Тим часом у Тернополі переживають за долю української мови. Газета «Вільне життя» пише:

«Донедавна загроза українській мові залишалася гіпотетичною. Тепер, після зміни влади, набула цілком реальних обрисів. Принаймні новий Президент дав у Росії тверді обіцянки: «Ми приймемо всі необхідні закони. І це програмне моє рішення (про захист «ущемлених» прав російськомовних громадян. — М. Л.) я виконаю перед українським народом. Це питання буде вирішено в найближчий час»…

Шкіл з російською мовою навчання, в тому числі на Західній Україні, не бракує — протилежного ніхто не довів. А ось один етнічний росіянин, який народився і виріс у Тернополі, українською розмовляє вільно, якось здивував  несподіваним твердженням: навчати дітей рідною мовою хотіли б значно більше росіян, але вони… бояться націоналістів. І тільки тому не вимагають відкривати свої школи…»

Схоже галичани намагаються якось придобритися до новообраного президента і вигадують для цього найнеймовірніші випадки. Івано-Франківська обласна газета «Галичина» пише:

«Перемогу нового президента засвідчив ще його грудневий приїзд до Івано-Франківська. Так стверджує галицький нумеролог Володимир Никифорук. Як метафізик він досліджує невидимі впливи на долі видатних особистостей та на знакові події в житті народів і держав.

«Якщо пригадуєте, до виборчих бюлетенів під час першого туру голосування прізвище нинішнього Президента було занесено теж під номером «17». Думаєте, випадково так склалося? А першу ознаку того, що саме Вікторові Януковичу судилося стати до державного керма, подарувало 17 грудня. .. того дня він, тоді ще кандидат на посаду гаранта, відвідав Івано-Франківськ і проводив передвиборні зустрічі на Прикарпатті.

Але мало хто знає про оказію, що сталася тоді, історія така. Коли В. Янукович наближався до пам’ятника Іванові Франку, щоби покласти квіти, він мовби пересікся з колоною по-святковому вбраних прикарпатських міліціонерів, які простували до приміщення обласного муздрамтеатру на відзначення професійного свята українських правоохоронців. «У жодному регіоні мене ще так не зустрічали, як в Івано-Франківську, – міліцейським парадом», – пожартував Віктор Федоровичу.

Якби така зустріч сталася деінде, можна було б і не звертати на те уваги. Але ж відаємо з української минувшини, що нерідко події на Прикарпатті чи в самому Станіславі–Івано-Франківську слугували доленосними для всієї України. Згадаймо хоч би День злуки, який було започатковано саме в Станиславові. В нашому ж місті було свого часу засновано культурно-наукове товариство «Рух», яке саме 1989 року започаткувало громадянський спротив тодішній системі. До речі, «89» дає в сумі теж «17», яке ознаменувало тоді початок руйнації СРСР».

А для того, щоб В.Янукович задумався, нумеролог повідомляє таке:

«Галичина для України —  це сакральна територія… назву Галича, а відтак і Галичини виводять від галиці-змії. Та якщо галиця – вона, то чому Галич – він? Річ у тім, що в українських казках і легендах постійно йде мова не стільки про галиць, тобто про змій у жіночому роді, скільки про зміїв у чоловічому роді та про драконів. З давніх-давен у культурі більшості народів з символом дракона пов’язували здатність домінувати над чотирма стихіями: адже той звір і ходить – земля, і плаває – вода, й літає – повітря, і дихає вогнем». 

Можливо після цього Янукович і його команда задумаються, і оцінять ситуацію, перед тим як бути атакованими з усіх чотирьох стихій світу?

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»




Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи