Чемпіонат з „наживи” на Євро-2012 у розпалі






Будівництво львівського стадіону та реконструкція аеропорту до Євро-2012, підготовка інших об’єктів міста Львова та області відбувається за бюджетні кошти. Відтак це ласий шматок для бажаючих збагатитись за рахунок бюджету. Один за одним у Львові спливають факти махінацій, „відкатів” та інших зловживань.  

Так, в березні цього року правоохоронці виявили оборудку на 0,7 млн. грн. під час підготовки Львова до Євро-2012, повідомили кореспондента „ОстроВ” у відділі зв’язків з громадськістю ГУМВСУ у Львівській області. Одне з ТзОВ здійснило службову підробку документів з метою отримання відшкодування з державного бюджету за викуп об’єктів приватної власності, що розміщені на земельній ділянці, виділеній для будівництва нового терміналу аеропорту. Таким чином привласнено бюджетних коштів в сумі 725,5 тис. грн.

Прокуратурою Залізничного району міста Львова порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст.366 КК України за фактом розтрати майна в особливо великих розмірах.

Про схожу махінацію стало відомо на початку квітня. Львівські правоохоронці встановили факт незаконного викупу приватних гаражів для проведення реконструкції та розширення аеропорту „Львів”, що завдало державі 2,15 млн. грн. збитків.

Будівництво цих гаражних боксів здійснювалось впродовж 2007-2009 років без отриманого дозволу на виконання будівельних робіт, а прийняття у експлуатацію завершених об’єктів не оформлялось. Відтак ці гаражі були збудовані незаконно і не могли бути викуплені за бюджетні кошти для суспільних потреб.

Співробітники УБОЗ ГУМВС України у Львівській області зібрали матеріали дослідчої перевірки за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст. 364 та ч.2 ст.366 КК України за фактом зловживання службовим становищем та службового підроблення. Розслідування кримінальної справи проводить слідчий відділ прокуратури міста Львова.

Ще один факт розтрати майже 1,8 млн. грн. бюджетних коштів було зафіксовано у Львівському державному університету фізичної культури. Для проведення ремонту футбольного стадіону університету, який визначено як тренувальний під час підготовки до чемпіонату, з держбюджету було виділено майже 5 млн грн.  

Перевіривши використання бюджетних коштів, співробітники СБУ встановили факт невиконання передбачених угодою робіт з реконструкції об’єкту та завищення вартості залученого для ремонту обладнання на загальну суму 1 млн. 789 тис. грн. При цьому службові особи університету внесли неправдиві відомості у фінансові документи, що дозволило фірмі-підряднику незаконно отримати зазначені бюджетні кошти.

Управлінням СБУ у Львівській області порушена кримінальна справа за ознаки злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах» та ч.2 ст. 366 «службове підроблення» КК України.

Не варто сподіватись, що й основний обєкт — нова львівська спортивна арена до Євро-2012 — будується чесно і прозоро. Інформація про зловживання під час будівництва стадіону почала активно з’являтись після того, як держава перебрала під свій контроль цей об’єкт і змінила генпідрядника, ТзОВ ПБП «Азовінтекс».

Зокрема, на початку квітня цього року народний депутат України Володимир Пилипенко звернувся до Генеральної прокуратури України з проханням перевірити причетність чиновників Львівської міськради, міського голови Львова Андрія Садового та генерального підрядника з будівництва стадіону «Азовінтекс» до фінансових махінацій під час підготовки Львова до Євро-2012.

Опираючись на висновки спецпідрозділу із боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ у Львівській області, нардеп просить перевірити та вжити відповідних заходів щодо компанії «Азовінтекс», яка значно завищила розцінки для придбання необхідних будівельних матеріалів та інших товарно-матеріальних цінностей у процесі первинних робіт зі зведення стадіону.

Водночас з’явилась інформація про те, що бухгалтер львівського філіалу «Азовінтексу» нібито зникла разом з бухгалтерськими документами саме тоді, коли мав би розпочатись процес передачі документації новому генпідряднику — компанії «Альтком».  

В прес-службі «Азовінтексу» заявили, що 2 квітня 2010 року у львівському філіалі компанії аудиторами виявлено зникнення коштів. По даному факту підприємством було складено акт, який в той же день зі всіма необіхдними матеріалами направлено в правоохоронні органи для встановлення причетності бухгалтера львівського філіалу до зникнення коштів і відшкодування збитків підприємству. При цьому в компанії запевнили, що всі бухгалтерські документи знаходяться в бухгалтерії львівського філіалу.

Бухгалтер колишнього генпідрядника ховався недовго. Довідавшись, що вона переховується у Донецькій області і найближчим часом планує змінити місце свого перебування, слідчо-оперативна група міліції Львівщини терміново вирушила до Донецька, де і відбулось затримання. «На даний час вона перебуває у ізоляторі тимчасового тримання. Вирішується питання щодо її арешту», — сказав начальник ГУ МВС України у Львівській області Михайло Цимбалюк. 

Наразі правоохоронці перевіряють усі фінансові справи підприємства, де працювала затримана. Поки що йдеться про розкрадання понад мільйона гривень, однак ця сума може виявитись і більшою. По даному факту вже порушено кримінальну справу за ч. 5 ст. 191 КК України «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах».

Тим часом у Львівській міськраді ситуацію коментують неохоче, вважаючи це внутрішніми справами компанії. Хоча варто нагадати, що саме комунальне підприємство міськради донедавна було  замовником будівництва стадіону, а генпідрядника — компанію „Азовінтекс” — обрала саме мерія.

Загалом сподіватись, що через активність правоохоронців зменшиться кількість бажаючих «нажитись» на бюджетних коштах не приходиться. Адже підготовка Львова до Євро-2012 продовжується повним ходом: 12 квітня цього року уряд збільшив до 4 494,7 млн. грн. обсяги бюджетного фінансування підготовки об’єктів інфраструктури чемпіонату.  

Зокрема, 290,3 млн. грн. буде виділено на реконструкцію міжнародного аеропорту “Львів”; 180 млн. грн. — на будівництво стадіону у Львові; 50 млн. грн. — на реконструкцію стадіону Львівського державного університету фізичної культури; 155 млн. грн. — на реконструкцію гуртожитків у приймаючих містах; 223,3 млн.грн. — на будівництво та ремонт доріг. Так що у казнокрадів «роботи» ще непочатий край.

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи