Високопосадовець-хабарник чи жертва політичних розборок?



Подія, яка трапилась 31 березня, сколихнула Івано-Франківськ і викликала багато обговорень у медійних колах Прикарпаття. Серед білого дня, в центральній частині міста, поблизу власного офісу, співробітниками СБУ при спробі отримання хабара був затриманий представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Володимир Турелик.

У офіційному релізі прес-служби Управління СБУ в Івано-Франківській області, поширеному 1 квітня (якби не інформація з інших джерел, можна було б сприйняти його як першоквітневий жарт), зазначалося: «Посадовець вимагав у суб’єкта телерадіоінформаційного простору області хабара у розмірі 7 тисяч доларів США за сприяння в одержанні ліцензії на право провадження інформаційної діяльності з використанням радіочастотного ресурсу України. Зловмисника було затримано … при одержанні ним першої частини хабара у сумі 24 тисячі гривень…». Прокуратура області одразу ж в день затримання порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 368 КК України – одержання хабара у великому розмірі службовою особою, яка займає відповідальне становище, поєднане з вимаганням. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від  п'яти до десяти років з позбавленням права  обіймати  певні  посади  чи  займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Навряд чи до правоохоронців тут доцільно висувати якісь претензії. Вони свою роботу зробили, і зробили, до їх честі, досить ефективно і чисто. Принаймні є чим похвалитися перед народом і керівництвом. Представник Нацради – досить «жирна» галочка у статзвітності: як-не-як держслужбовець ІІІ категорії. А це рівень керівництва ОДА. Крім того, для співробітників Служби безпеки – це нагода зробити подарунок новому шефу-екс-«кашнику», якого офіційно представили наступного дня.

Все тут начебто зрозуміло. Та чи дійсно все? Як вдалося з’ясувати, гроші чиновнику передавала директор калуської радіостанції «Шанс» Ольга Сікора. Вказана телерадіоорганізація в минулому році отримала ліцензію Нацради на право радіомовлення, проте протягом року так і не приступила до роботи. Згідно чинних нормативно-правових актів України в даному випадку ліцензія на право використання частоти повинна бути виставлена на конкурс. Як наслідок, директор радіо, злякавшись втрати ліцензії, розпочала кампанію за її збереження.

«Останні кілька тижнів, - розповідає кореспонденту «ОстроВ» товариш В.Турелика, працівник радіо «Ніко-Захід» Тарас Пушик, - вона по кілька разів на день надзвонювала Володі і вимагала вжиття термінових заходів». Навіщо ліцензія радіостанції, яка не виходить в ефір, не відомо. З точки зору правових та моральних норм «простій» частоти, тобто нераціональне використання радіочастотного ресурсу держави, завдає шкоди інтересам інформаційного простору України та регіону зокрема.

Втім, є дані про те, що мер Калуша Ігор Насалик, якого називають реальним власником вказаної телерадіоорганізації, створив її як можливий засіб піару під вибори до місцевих рад. В даному сенсі невихід радіо в ефір стає цілком зрозумілим. Навіщо витрачати гроші на радіопрограми, якщо вибори перенесли на невизначений термін? Отож цілком можливо, що В.Турелика підставили. Про це говорять ті, хто його добре знають. І той же Т.Пушик, і деякі керівники місцевих електронних ЗМІ, і навіть окремі правоохоронці. Інше питання: хто і навіщо? Навіщо, скажімо, тій же О.Сікорі чи І.Насалику підставляти В.Турелика? Спробуємо змоделювати можливі варіанти.

Ольгу Сікору характеризують як таку собі успішну і амбітну бізнес-леді. Дехто схильний вважати, що вона реально могла претендувати на посаду Представника Нацради. А для цього треба було усунути діючого конкурента. Крім того, кореспонденту «ОстроВ» стало відомо, що В.Турелик планував перевірити в квітні цього року радіо «Шанс». Результати перевірки могли стати підставою для позбавлення телерадіоорганізації ліцензії і виставлення її на конкурс. В такому випадку шанси виграти конкурс у О.Сікори були б мінімальні.

Не слід скидати з рахунків і виборчі амбіції Ігоря Насалика. Більшість громадських моніторингових організацій сьогодні всерйоз говорять про плани мера Калуша, екс-голови обласної УНП, балотуватись на виборах Івано-Франківського міського голови. Не виключено, що в планах амбітного політика було мати свою людину, яка б змогла контролювати електронні ЗМІ міста Івано-Франківська та області. Тим більше, що в лютому цього року В.Турелик вже був позбувався своєї посади, проте відтак через тиждень знову повернувся на своє місце праці. То що? Невже В.Турелик став банальною жертвою передвиборчих страстей?

Наразі ж Представник Нацради перебуває в Івано-Франківському СІЗО. Суддя Івано-Франківського міського суду Степан Попович санкціонував запобіжний захід щодо нього у вигляді 2 місяців тримання під вартою. Відповідно до ст. 156 КПК, це максимальний термін ув’язнення на час досудового слідства без врахування можливості його продовження за поданнями відповідних органів.

В судових колах циркулює чутка про те, що «ведмежу послугу» В.Турелику зробив його ж адвокат Ігор Кукушкін. Зокрема, затриманий чиновник нібито в поясненні виклав схему, кому саме з київських чиновників повинні були йти отримані в якості хабара кошти, проте адвокат наполягав, щоб В.Турелик відмовився від викладеного в поясненні і послався на положення ст. 63 Конституції України, яка передбачає право кожного не свідчити проти себе чи своїх близьких родичів. Натомість посилання на ст. 63 Конституції нібито розізлило суддю С.Поповича і той санкціонував максимальний запобіжний захід. Втім, наразі підтвердження цій інформації немає. А слідство тим часом триває. Можливо правоохоронці все-таки відслідкують ланцюжок корупціонерів у Києві в Національній Раді з питань телебачення і радіомовлення, без яких ніякі корупційні схеми в Івано-Франківську не можливі для здійснення.

 

Сергій Білий, «ОстроВ»

 




Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи